23.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаНепознатата Виена: Загадъчните истории на църкви и параклиси - разходка с екскурзовод...

Непознатата Виена: Загадъчните истории на църкви и параклиси – разходка с екскурзовод из стара Виена

-- Реклама --

Сигурно сте забелязали, че красотата на ежедневните неща не е непременно в тяхната изключителност, а в начина, по който ги комбинираме. И колкото повече различни комбинации правим, толкова по-красив и интересен ни изглежда животът.

С нашата любима екскурзоводка Диана Пиперова ви каним на разходка „Непознатата Виена“, чийто маршрут на пръв поглед изглежда познат, но в действителност предлага съвсем нов поглед към малките улички на стара Виена.

Както винаги ще се разходим не само в пространството, а и във времето. Ще си задаваме въпроси, на някои от които ще дадем категоричен отговор, на други обаче ще отговорим с предположения и легенди. Ще се върнем дълбоко в Средновековието и ще Ви предложим един нестандартен поглед към градоустройството на стара Виена, в която зад геометрията, цифрите, пропорциите се е криела висша промисъл.

Ще направим смелото предположение за църковна архитектура, строена по законите на музиката, за връзката на рицарите-кръстоносците с триумфалното шествие на готиката в Европа.

Ще надникнем в църкви, в които нашият разказ ще Ви помогне да откриете неподозирани детайли, заложени от техните строители – например една брадва в рамото на Дева Мария, един кръг високо във фасадата на красива църква, който задава сякаш въпроса „Да бъдеш или да не бъдеш“.

Няколко спирки по маршрута

Този път нашето пътешествие ще ни срещне с известни и не толкова известни параклиси и църкви, събрали в олтарите и камбанариите си тайни, предания, истории.

Начална точка на нашата разходка ще бъде красавицата на Виена, катедралата „Св. Стефан”, но не тя ще е главен герой, а една изчезнала църква и забравен от столетия параклис.

Оттам ще се отправим към две, разположени една до друга църкви на една и съща народност, но различни като архитектура и история.

После ще се потопим в тишината и спокойствието на идиличен  вътрешен двор. Там очите ни ще се насладят на красотата на бароков параклис.

На мястото, където започва звездната кариера на Моцарт, ще надникнем в малка готическа църква, свързана с историята на кръстоносните походи.

Ще влезем в църква, чийто купол не е купол и въпреки това блясъкът и разкошът ѝ нямат равни.

На следващата ни спирка ще Ви разкажем история за разкаяли се грешници и за брадвата в рамото на Дева Мария на позлатения олтар.

Augustinerkirche, снимка Елена Масларова

На оживен площад ще се озовем пред един друг, паралелен свят, в подземията на който почиват Хабсбургите.

И накрая ще завършим пред църквата, в която се пазят сърцата им.

Звучи интересно, нали? Обещаваме да научите нови факти и да видите непознати детайли в историята и архитектурата на църковните сгради и да погледнете по нов начин на стара Виена. В края на разходката ще имате нова великолепна картина на историята на австрийската столица и нейните жители, обрисувана чрез тайните и загадките, скрити в забележителни и не толкова известни църкви и параклиси.

С екскурзоводката Диана Пиперова ви очакваме в събота, 7 октомври, в 11.00 и 14.30 ч.

Загадъчните истории на църкви и параклиси в стара Виена

Ето и аптеката, пред която ще се срещнем

Кога: 7 октомври, събота, от 11.00 и 14.30 ч.

Къде: среща пред аптеката на Щефансплац, точно срещу централния вход на катедралата (Alten Feldapotheke, Stephansplatz 8A)

Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки –2 евро).

За студенти – 12 евро

Предварително записване ТУК или на имейл diana.piperova@gmx.net и на телефон 0650 5311792  е препоръчително!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации