8.7 C
Виена
четвъртък, 29 февруари, 2024
spot_img
Началоактуално200 години J. & L. Lobmeyr: Непреходната красота на стъклото

200 години J. & L. Lobmeyr: Непреходната красота на стъклото

-- Реклама --

„Дизайнерът знае, че е постигнал съвършенство не когато няма какво да се добави, а когато няма какво да се отнеме”. Дали тези думи наистина принадлежат на Антоан дьо Сент-Екзюпери не е съвсем сигурно. Сигурно е обаче, че те прецизно описват философията на дизайнерите, които се стремят към съвършеното съчетание на форма, декорация и практическа полза от предметите.

В работилниците на семейство Лобмайер се изработват чаши, полилеи и сервизи за хранене от стъкло. Тук всеки продукт е създаден с изтънчена естетика, интелектуално послание и дълбоко разбиране на материалите и техниките, необходими за изработката му. Този принцип е залегнал във философията на фирмата и се спазва безусловно вече 200 години.

Създадена през 1823

През 1823 г. 31-годишният Йозеф Лобмайер влага спестените 300 гулдена и още толкова взети назаем и отваря свой магазин за стъкло. Първоначално амбициозният мъж продава чаши и сервизи от различни производители, но с разрастването на бизнеса започва и собствено производство. Наред с класическия Бидермайер дизайн, той смело създава собствени дизайнерски концепции. Усилията му се увенчават с успех и от 1835 г. фирмата му е призната за официален доставчик на австрийския императорски двор.

Така започва историята на една от най-известните компании за производство на кристални полилеи и домакински кристал, които днес са част не само от престижни музейни колекции, оперни сгради и дворци, но и желан сватбен подарък и красив аксесоар към всяка изискана маса. В продължение на 200 години бизнесът, започнат от Йозеф Лобмайер, остава в семейството и вече шест генерации успешно свързват традициите с модерния свят.

Представяне на фирмата на Световното изложение във Виена през 1873 г. снимка МАК

Подкрепа на авангарда

Синовете му Лудвиг и Йозеф вземат радикално предприемаческо решение – за да привлекат клиентите си към модерния стил, унищожават целия запас от бидермайерски стоки на баща си. Новата философия на фирмата – последователна подкрепа на авангарда – носи успех.

В продължение на два века фирмата си сътрудничи със значими архитекти и дизайнери във Виена като Йозеф Хофман, Освалд Хаердъл, Адолф Лоос, които създават изключителни образци на художественото майсторство.

Сервиз за пиене No. 238 Patrician, дизайн: Josef Hoffmann, 1917 © J. & L. Lobmeyr

Хофман, чийто архитектурен стил оформя през 20-те години на 20-и век виенския модернизъм, е изкушен от възможността да изследва тънкостите на стъкларството. Той въвежда радикални стандарти за дизайна, поставяйки фокуса върху утилитарното предназначение на предметите и естетическото удоволствие, което те трябва да носят на потребителите. Любимите му от архитектурата строги геометрични линии се налагат и върху стъклените чаши. В създадената от него през 1917 г. серия „Patrician” доминира не декорацията, а фината изчистената форма. И докато той запазва изкусителните заоблени тела на чашите, в следващите серии на Хаердъл и Лоос линиите се изправят, застивайки в строга елегантност – толкова семпла, че няма какво да се отнеме от нея.

Сервиз за пиене No. 248, дизайн: Adolf Loos, 1931 © J. & L. Lobmeyr

Едно лице за миналото, едно лице за бъдещето

Изработените през годините предмети илюстрират широкия спектър от техники и форми, които компанията е развила. Гравирано и шлифовано стъкло, бронзови и емайлови декорации, деликатни муселинови чаши, полилеи и сервизи за хранене  – те обхващат историческите и стилистичните епохи на съвременността. В това богатство от предмети се забелязват изненадващи връзки: едни и същи форми и декорации се появяват отново през вековете, като миналото вдъхновява настоящето, а настоящето – бъдещето. Влиянието на Лобмайер върху основните аспекти на живота – от интериорния дизайн до съдовете за хранене – е повече от осезаемо.

Част от изложбата Glanz und Glamour в МАК, снимка Меланж Булгарен

Някои експерти сравняват семейната манифактура „Лобмайер” с двуликия римски бог Янус, който с едното си лице вижда в миналото, а с другото – в бъдещето. Семейството успешно балансира между запазването на традициите и вплитането на иновативни модерни концепции, управлявайки успешно прехода от минало към бъдеще, от една визия към друга.

Полилеи като галактики

Едно от подразделенията на компанията J. & L. Lobmeyr е производството на полилеи. При проектирането им първоначално дизайнерите са се вдъхновявали от старите полилеи от XVIII век, но винаги са държали едно си око отворено за новите технологии. Така през 1882 г. във Виена е монтиран първият в света електрически полилей, който майсторите на „Лобмайер” създават в сътрудничество с компанията „Едисон”. Висящата крушка, изобретена от Томас Едисон, налага откриването на нови форми, различни от познатите при полилеи със стояща свещ.

Най-важните поръчки, които Лобмайер получава за осветителни тела, са за кметството на Виена и за Редутензаал в Хофбург, последвани от баварските замъци Херенкиемзее и Линдерхоф (1881-1886 г.).

Полилеите в Метрополитън снимка © J. & L. Lobmeyr

В по-ново време знакови за компанията са 12-те великолепни полилея, които австрийската държава подарява на САЩ като благодарност за помощта по Европейската програма за възстановяване, позната като План Маршал. Те осветяват фоайето на Метрополитън опера и са изработени по дизайн на тогавашния управител на „Лобмайер” Ханс Харалд Рат. Полилеите са представени с откриването на сградата на 13 септември 1966 г. и бързо се превръщат в един от символите на прочутата опера. Вдъхновени от настъпващата космическа ера, осветителните тела символизират далечни непознати галактики.

Семейна философия

Любопиството, динамиката и страстта към красивото и практичното явно са отличителни семейни черти. От 2000 г. J. & L. Lobmeyr се управлява от братовчедите Леонид, Андреас и Йоханес Рат, които непрекъснато обновяват продуктите на компанията. „Обичаме да мислим за нашата продуктова гама като за градина, в която редовно засаждате нови фиданки и отрязвате тук-там някое мъртво дърво. Асортиментът трябва винаги да отговаря на нуждите, които хората имат днес“, обяснява Леонид, който отговаря за отдела за стъклени изделия.

Въпреки нашествието на пластмасата и тенденцията към бързото хранене вече два века стъкларската династия успява да съчетае иновациите с майсторството и да запази стъклото като съвременен материал за приложно изкуство и дизайн. Елегантните чаши и гарафи, стилните вази и блестящите полилеи на „Лобмайер” не са тъжен артефакт, символ на величествено минало. Ако се вгледате в отблясъците им, ще видите, че те ви водят към бъдещето.

Ако искате да се насладите на красивите стъкларски произведения на „Лобмайер” може да посетите фирмения магазин на „Кертнерщрасе” 26 или работилницата за осветителни тела на Salesianergasse 9 в трети район.

По случай 200-годишния юбилей на компанията Музеят за приложно изкуство (МАК) във Виена представя изложбата Glanz und Glamour, в която са събрани над 200 от знаковите дизайнерски сервизи, декоративни предмети и полилеи. Експозицията може да се посети до 24 септември 2023 г.

____________________________________________

Още по темата:

Столовете „Тонет” – от виенските кафенета до САЩ

Петьо Дамянов, дизайн по поръчка и витрините на „Хермес“

SHOW OFF – Дизайнът на австрийска мода в музея МАК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации