23.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВ музеите през лятото – прохлада и изкуство

В музеите през лятото – прохлада и изкуство

Във Виена или Залцбург, в Линц или Грац, в Брегенц или Клагенфурт - където и да отидете да се разходите това лято, имате възможност да посетите интересни музеи и забележителни изложби. Освен че ще обогатите познанията си за история и изкуство, разходката из изложбените зали ще ви спаси от горещините или силния дъжд. Екипът на Меланж Булгарен подбра само няколко от актуалните експозиции в по-големите австрийски градове.

-- Реклама --

Лятото ни мами не само към морето и планината, но и към градски туризъм. Впечатляваща архитектура, стари калдъръмени улички, паметници, разказващи миналото – разходката из всеки един град носи различен аромат и емоция. Общото е, че когато слънцето разпери мощни лъчи и жегата стане непоносима, желанието ни за обиколки на площади и тайни дворчета рязко намалява и започваме да търсим прохлада. Обратната страна на монетата е проливният дъжд, който напоследък често ни изненадва.

Къде в града може да се разхладим или скрием на сухо без да губим ценно време за разглеждане на красиви места и забележителности? Ние ви предлагаме да посетите музей. В Австрия това лятото, както винаги, може да разгледате интересни изложби не само във Виена, но и в Залцбург, Линц, Грац и Клагенфурт.

Виена

Австрийската столица грижливо пази не само миналото си, но дава широко място за модерното изкуство. Над сто музея разказват истории и представят творчеството на майстори от различни поколения. Когато и да влезете в Музея за история на изкуството, винаги ще прекарате няколко часа не само в приятната прохлада на великолепните зали, но и ще видите най-голямата в света колекция с картини на Брюгел, забележителната сбирка от ценни предмети в Съкровищницата, както и фреските на Климт.

Албертина – историята на известния музей

Ако това лято сте във Виена, непременно влезте в МАК – Музеят за приложно изкуство и разгледайте изложбата „Glanz und Glamour“, посветена на 200-годишния юбилей на фирмата Lobmeyr, световно известни майстори на сервизи, полилеи и огледала. Освен че ще се насладите на изящните предмети, ще научите и как майсторите са използвали играта на светлина и сенки, за да подчертаят красотата на създаваните от тях полилеи.

снимка МАК

Тази година дворецът Белведере навършва 300 години. На този забележителен юбилей е посветена и специална изложба, представяща в детайли величественото му минало – от построяването му от принц Евгений Савойски до превръщането в Галерия за съвременно австрийско изкуство. Експозицията „Белведере. 300 години място за изкуство“ може да се види в Долно Белведере, а в Горно Белведере е постоянната изложба с картини на Климт, Шиле, Кокошка и други австрийски художници.

снимка Йоханес Шол, Белведере

В Албертина се съхранява една от най-големите и ценни колекции от графики в света, в която има произведения като „Заекът“ на Дюрер и студии на Климт за женските форми, съвременни шедьоври от Моне до Пикасо и Базелиц. Актуалната изложба е посветена на авангардната австрийска художничка Вали Експорт. Голямата ретроспектива представя фотографската работа на живеещaта в Линц артистка, занимаваща се пърформанс и мултимедиено изкуство.

Около 160 творби – някои от които не са били излагани досега – показват как Вали Експорт използва фотографията, за да записва своите феминистки и акционистки произведения. В този процес фотоапаратът е смятан не само за инструмент, но и за важна част от нейните концептуални постановки, в чийто център е тялото. Наред с малко познатите творби са представени и икони като Tapp und Tastkino или Aus der Mappe der Hundigkeit.

Грац

Самата сграда на Дом а на изкуството (Kunsthaus) в Грац, наричана още „Дружелюбният чужденец“, е една от архитектурните забележителности на столицата на провинция Щаермарк.  В залите ѝ се представя международното съвременно изкуство.

Една от актуалните изложби, която може да се види до края на август, е на родения във Велико Търново артист Пламен Деянов. Експозицията „Наследство“ е част от дългосрочен скулптурен проект, посветен на изграждането на идентичност от различни гледни точки. Авторът последователно се ангажира със скулптурното изкуство на занаята и присъщото му знание, което е застрашено от загуба и забрава. Представени са фрагменти от исторически сгради в Арбанаси и Велико Търново.

Брегенц

Столицата на провинция Форалберг е известна с откритата си оперна сцена на езерото Бодензее. До 20 август там може да се гледа най-новата постановка на „Мадам Бътерфлай”. През деня обаче може да посетите Kunshaus Bregenz и да видите първото цялостно представяне в Австрия на нашумелия художник Майкъл Армитаж. Мащабните платна на британско-кенийския художник съчетават политически актуални теми като протестите в Найроби, където е използван сълзотворен газ, и колоритна фигурална среда. По този начин 39-годишният Армитидж слива традициите на източноафриканското изкуство, постколониалните реалности със световете на мечтите и митовете, за да създаде свой собствен визуален език.

Залцбург

Забележителностите в града на Моцарт и Херберт фон Караян са толкова много, че често дневната програма е претоварена. Ако все пак искате да се отклоните от задължителния маршрут, отбийте се в Музея за модерно изкуство.

За тазгодишната си лятна изложба Museum der Moderne Salzburg си сътрудничи с Tate Modern в Лондон и представя Мария Бартушова, която е родена в Чехия и дълго време е работила в Словакия. Скулпторката, починала през 1996 г., създава абстрактни и деликатни скулптури, както и мащабни релефи, които сега могат да бъдат видени за първи път в немскоговорящите страни в една цялостна и впечатляваща изложба. Формите на нейните скулптури произлизат от наблюденията на природата и напомнят наред с другото на яйчени черупки или дъждовни капки.

Линц

В  Линц може да изберете да се посветите на историята и изкуството или да отправите поглед към бъдещето.

Музеят на изкуствата Lentos е разположен на брега на Дунав и показва произведения на съвременното изкуство. Впечатляващата му архитектура се откроява в градския пейзаж и го прави една от най-разпознаваемите забележителности на столицата на Горна Австрия. Представени са произведения на изкуството от XIX в., класическия модернизъм (Климт, Шиле, Кокошка) и експресионизма до актуалните представители на съвременното изкуство.

Ars Electronica Center, известен още като „Музей на бъдещето“ е една от най-важните забележителности в Линц. Сграда е с около 3000 кв. м. изложбена площ, лаборатории, конферентни зали, както и пространство за къмпинг и площ от един декар, където се провеждат различни видове събития на открито.

Интерактивни станции, произведения на изкуството, изследователски проекти, мащабни прожекции и лаборатории – центърът предлага вълнуващи и вдъхновяващи екскурзии в бъдещите области на изкуствения интелект и неврологията, роботиката и автономната мобилност, както и на генното инженерство и биотехнологиите.

Клагенфурт

Музеят на модерното изкуство в Каринтия, наричан за краткост MMKK, представя регионални, национални и международни творци в самостоятелни и тематични изложби.  На площ от 1000 кв. м в централно разположения замък в Клагенфурт могат да се видят както експериментални художествени проекти, така и творби на класическото изобразително изкуство. През лятото на 2023 г. програмата включва голяма изложба на Жан Егер, който произхожда от Каринтия.

Тя включва над 200 творби, взети назаем от повече от 30 музея, галерии и частни заемодатели.  Публиката има възможност да преоткрие този изключителен изключителния австрийски художник.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации