14.4 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия58% от австрийците са готови да се откажат от колите си по...

58% от австрийците са готови да се откажат от колите си по време на горещините, сочи проучване

58% от австрийците са готови да се откажат от автомобилите си по време на горещините. Това е резултатът от представително проучване на Австрийския съвет за пътна безопасност (KFV), представено на 26 юли във Виена.

-- Реклама --

58% от австрийците са готови да се откажат от автомобилите си по време на горещините. Една трета от повече от 1200 участници в проучването имат и проблеми с дишането по време на изключително топлите дни. 35 % от анкетираните признават, че са изпитвали раздразнителност или повишена агресия.

Това са най-общо резултатите от представително проучване на Австрийския съвет за пътна безопасност (KFV), представено в сряда във Виена.

Видимо голям брой хора преживяват екстремните горещини като мъчение, но спадът в работоспособността не винаги се разпознава навреме, коментира при представяне на резултатите специалистът по околна среда Ханс-Петер Хутер.

Според KFV 14% от всички пътнотранспортни произшествия през периода 2020-2022 г. са се случили по време на горещи вълни. По това време се наблюдава и намаляване на работоспособността, а обикновено и повишаване на насилието и агресивността. Наблюдава се и увеличение на злоупотребата с наркотични вещества и алкохол, се казва още в проучването, което е проведено между 28 март и 5 май 2023 г.

Предупредителни сигнали по време на топлина

Почти шест от десет анкетирани заявяват, че биха били готови доброволно да се откажат от автомобила си по време на горещините, според проучване на тема „Опасности, свързани с горещините и лятото“. Видимо голям брой хора преживяват екстремните горещини като мъчение, но невинаги разпознават навреме спада в работоспособността.

Предупредителните сигнали са различни, казва Хутер. Някои хора реагират предимно с умора и отпадналост, докато при други може да се стигне до натрупване на топлина и, ако не се реагира правилно, дори до животозастрашаващ топлинен удар. Силното главоболие, упоритото повръщане или високата телесна температура са признаци за критична ситуация.

Почти всеки втори човек вече е получавал припадък в горещи дни – или е регистрирал такъв в обкръжението си, споделя Армин Калтенегер, ръководител на отдела за защита на имуществото в KFV, отговарящ за природните бедствия. „Жените са засегнати малко по-често от мъжете, а по-младите хора – по-често от хората над 50 години.

Повишено ниво на раздразнителност

35% от анкетираните признават, че сами те са изпитвали раздразнителност или повишена агресия. Според проучването 40% са регистрирали това поне в своето обкръжение. Една трета са съобщили за затруднено дишане, като по-засегнати са били по-младите хора и жените. 62% вече са отменили или напълно изоставили планирана дейност на открито поради високите температури.

Средната продължителност на горещата вълна се е увеличила с около два дни през последните десетилетия, твърдят експертите. Гореща вълна се регистрира, когато температурата на въздуха е над 30 градуса в продължение на поне три последователни дни. В летните дни тя е поне 25 градуса – като температурите се измерват на сянка.

Защита на жилищата от горещините

23% от анкетираните вече имат климатик, а 29% планират да си купят такъв. Идеалната настройка е пет до шест градуса под външната температура. Вентилаторите, които също така имат по-малко отрицателно въздействие върху околната среда, също са ефективни за преодоляване на топлината в жилищата.

Шест от десет запитани изразяват тревога от увеличаване на броя на горещите дни или горещите вълни в населеното място, в което живеят. Хората от големите градовете са по-притеснени от тази тенденция отколкото живеещите в селските райони или по-малки градове.

Адаптирането към променящите се температури и предприемането на мерки в това отношение е само един аспект в борбата с климатичните промени. Човек трябва активно да противодейства както в индивидуален, така и в социален план. Експертите посочват например възможността да се предлага безплатно ползване на обществения транспорт по време на горещините, да се избягва запечатването на зелени площи и да се създават прохладни места. Доколкото е възможно, трябва да се превърне в обичайна практика избягването на физическо натоварване в горещините.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации