16.2 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноРозите на Густав Климт

Розите на Густав Климт

-- Реклама --

Густав Климт, един от най-значимите представители на сецесиона и най-скъпо продаваните художници днес, е роден на 14 юли 1862 г. във Виена.

Известен с бунтарския си дух и страстта към женската красота и еротика, Климт е привлича вниманието не само на съвременниците си. Многобройните му творби продължават да вълнуват и днес, впечатлявайки със своята експресивност и цветове.

Художникът никога не се е женил и до последно е живял в дома на майка си, която надживява само с три години. При все това му приписват многобройни връзки и близо 40 извънбрачни деца. В какво се крие чарът на този пълен с енергия и страст мъж?

Климт често намира вдъхновение в природата и рисува многобройни пейзажи. Той е и страстен градинар, който прекарва много време в отглеждане на цветя.

Не случайно някои изследователи отдават голямо значение на любовта на Климт към царицата на цветята – розата, която се появява в множество негови картини.

Розата като символ на страстта

Климт рисува „Рози под дърветата“ по време на един от летните си ваканции на езерото Атерзее, недалеч от Залцбург. Картината ни отвежда в пищна ябълкова градина – плодните дръвчета доминират платното, но в долната му част вниманието привличат три розови храста. Това е модерната в края на XIX и началото на XX век роза сантифолия.

„Рози под дърветата“, частна колекция

„Градина с рози“ е сред най-известните картини на Густав Климт, пресъздаваща красотата на природата. Тя е създадена през 1912 г. и показва градината на неговото последно ателие-убежище на Фелдмюлгасе във Виена. Художникът се премества там по предложение на един от своите покровители след като ателието му на Йозефщадтер щрасе 21 е съборено. По онова време в имота, който днес е известен като „Вилата на Климт“ в днешния 13-и район, се е намирала малка градинска къщичка с изглед към внушителна цветна градина. Климт е очарован от възможността да се грижи за нея и всяка година я пресажда. Той наистина се гордее с това море от цветя и багри и винаги развежда новите посетители първо из градината, преди да им покаже ателието и творбите си.

Moritz Nähr, Последното ателие на Климт на Feldmühlgasse 11, 1915. Снимка: Österreichische Nationalbibliothek, Bildarchiv, Wien

„Всяка година Климт засаждаше градината около къщата във Фелдмюлгасе, беше радост да пристигнеш сред цветя и стари дървета“, пише експресионистът Егон Шиле за творческия дом на своя приятел. Художникът предпочитал да рисува седнал на малка дървена табуретка пред статива си. Погледът му бил насочен или към цветната градина, или към голямото легло, което заемало голяма част от стаята и което вероятно е служило за подпора на моделите му.

__________________________

Климт под кича

След сто години картината „Дамата с ветрило” на Климт се завръща във Виена

__________________

Споменатите по-горе картини не са единствените на Климт, в които той рисува рози: пролетното цвете е доста често срещан символ в живописта на художника. Розов храст се появява например в „Дървото на живота“ от фриза „Столет“. Отново рози са фон на „Целувка за целия свят“, розите се появяват, заедно с други цветя и в няколко портрета.

„Целувка за целия свят“ е част от фриза „Бетовен“ в музея на Сецесиона

Розите в изкуството на Климт очевидно препращат към универсалното си значение, като символ на любовта и страстта.

Klimt Villa-Rose

От 1921 г. до смъртта си през 1918 г. Климт твори в ателието на Фелдмюлгасе и създава в него много от най-важните си творби. Тук са завършени повече от 50 картини, сред които световноизвестни, силни и чувствени портрети като „Адел Блох-Бауер II“, „Фридерике Беер“, „Die Braut“ и „Adam und Eva l“.

Непосредствено след внезапната смърт на Климт през 1918 г. Егон Шиле веднага призовава „къщата, включително градината и мебелите“, да бъде откупена и запазена в оригиналния ѝ вид“.

Работното студио на Климт в Климт вила снимка Klimt Villa

За съжаление първоначално нещата не се развиват според желанията му – градината и ателието са продадени, разширени, реституирани и след това откупени от държавата. След като е използвана като училище и складово помещение, вилата запустява, а розариумът обрасва. Благодарение на гражданска инициатива сградата е спасена от разрушаване и е обновена според първоначалните планове.

Градината също е презасадена: Основната атракция на градината са били розите дамасцена, които първоначално са били засадени около 1900 г. За да се реконструира градината, така наречената „Klimt-Rose“ е отгледана отново от виенски експерт по градинарство. „Той присади издънки, които взе от две оригинални растения, върху диви рози. По време на частичната реконструкция на градината бяха засадени 22 от тези нови израстъци“, обяснява Барис Алакус, директор на Климт Вила.

В музея може да бъде закупен и парфюм с аромата на любимата на Климт роза Дамасцена

Срещу 100 евро (цената включва и годишна карта за посещение на музея) желаещите могат да си закупят стрък от тази роза и така да подкрепят развитието на градината.

На 16 юли 2023 г., неделя, по повод 161 рожден ден на Густав Климт и 11-та годишнина на музея Klimt Villa ще бъде отворена за безплатни посещения.

За повече информация ТУК

Розата на Климт омагьосва с мекия си розов цвят както в картините на художника, така и в градината на Климт вила днес. Добре известно е, че розовата роза по принцип символизира „младост, красота и любов“ – три характеристики, които я правят идеален подарък в началото на една връзка. Което може да се окаже полезна улика в тайната на успеха на Климт в ухажването на красиви жени…

____________________________

Още по темата:

Густав Климт – художникът отвъд „Целувката“

Климт на виенчани

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации