8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВръх се срути в Тиролските алпи

Връх се срути в Тиролските алпи

-- Реклама --

В неделя следобед в района на Галтюр в тиролската област Ландек се е сгромолясала над 100 000 куб.м. скална маса.

Според Държавната геоложка служба причините за срутването могат да се търсят в размразяването на вечните ледове. Не са изключени и други скални свличания във високопланинския район. Пострадали няма.

Ръководителят на провинциалния департамент по геология Томас Фигъл определя в интервю за АПА срутването като „едно от най-големите събития през последните години“. Трудно е да се каже колко често ще се случва подобно нещо в бъдеще. Ясно е обаче, че когато „вечните ледове, лепилото, което държи планините заедно, бавно изчезва, такива събития могат да се случат“. Опасността съществува на височина от 2500 метра, т.е. „далеч от населените места“. Фигъл описва подобни скални срутвания като „природна опасност, с която трябва да живеем“.

Половината от върха е отнесена

Скалното срутване и последвалото го кално свлачище вероятно са достигнали дължина от около два километра. Така може да си представим мащабите на природното бедствие в Тирол. Все още обаче се очакват допълнителни подробни измервания. По време на разузнавателния полет експертите забелязали оголени ледени повърхности – следователно е възможно да има и други откъсвания.

Според планински спасител половината от върха е бил откъснат от разрушенията, а кръстът на върха също е липсвал. Кристиан Валтер, председател на планинския спасителен екип на Галтюр, казва пред в. „Тиролер Тагесцайтунг“: „Вече няма южен връх. Няма го вече.“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации