16.2 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияFoto Wien 2023: Боряна Венциславова и Виктор Чучков с фотоизложби в БКИ...

Foto Wien 2023: Боряна Венциславова и Виктор Чучков с фотоизложби в БКИ ”Дом Витгенщайн”

-- Реклама --

„Обичам леля си Надежда” и „Преразглеждане на истината” са фотопроектите на Боряна Венциславова и Виктор Чучков, които ще можем да видим в залите на БКИ ”Дом Витгенщайн”. Изложбата е в рамките на най-големия фестивал за фотография в Австрия – Foto Wien 2023 и ще може да бъде разгледана от 6 до 28 юни 2023 г.

„Обичам моята леля Надежда” събира творби на Боряна Венциславова, пряко свързани с геополитиката, икономиката, екологията и миграцията. Изложбата се занимава с конкретни събития, аспекти на културата и политиката, както и с ролята на обществото и индивида. Може ли обаче фотографията да бъде достатъчна, за да се справи с тези съпоставки? Проектът се състои от няколко медийни и съдържателни нива и изследва аспектите на тези отношения въз основа на биографични ситуации и колективни истории по поетичен, аналитичен и критичен начин.

„Обичам леля си Надежда“ е почит към лелята на авторката – Надежда, емигрирала в Австрия през 60-те години на миналия век по време на комунистическа България и починала във Виена през 2020 г. Моменти от историята на нейното бягство, примесени с други факти и политически обусловени действия, свързани с биографиите на някои членове на семейството, служат за основа на изложбата.

__________________

Боряна Венциславова: По-интересно и важно ми се струва да поставям въпроси

Боряна Венциславова, визуален артист: Изкуството трябва да провокира промени

__________________

Фрагментарният характер, който като пъзел навява биографични спомени за леля Надежда, е свързан и с детството на Венциславова в комунистическа България и е изразен в различни формати на текст и изображения. Последните изобразяват един минал живот, изпълнен с надежда, ориентиран към бъдещето, и приемат загубата като условие за новото. Фотографията тук служи за документиране на факти и същевременно за интерпретация на една история, която разкрива лични и социални структури. За автора те може да са спомени, но за зрителя се генерират различни гледни точки към реалността.

Познат и като режисьор в последните години Виктор Чучков все по-настоятелно посяга към камерата. „Не съм сигурен дали бихме могли да се доверим напълно на фотографията като автентично представяне на даден човек или някакво събитие, тъй като всичко зависи от гледната точка на автора и от контекста, в който е направена снимката“. С фотографиите, които ще бъдат представени в рамките на фотофестивала, той изследва понятието автентичност и възможностите на фотографията като медия.

БОРЯНА ВЕНЦИСЛАВОВА: Аз обичам моята леля Надежда

Куратор Валтер Зайдъл

ВИКТОР ЧУЧКОВ: Преразглеждане на истината

Куратори: Мисирков / Богданов

КОГА: 6 юни 2023 от 18.30 ч.

КЪДЕ: БКИ „Дом Витгенщайн“, Parkgasse 18

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации