18.8 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноАвстрия: Бивша министърка бе призната за виновна по обвинение за нарушаване на...

Австрия: Бивша министърка бе призната за виновна по обвинение за нарушаване на правилата за обществена поръчка

-- Реклама --

Във вторник, 23 май, областният съд във Виена се произнесе по делото на Софи Кармезин – министърка на семейството и младежта в периода 2014-2017 г. В началото на октомври 2021 г. домът ѝ бе претърсен и срещу нея бяха повдигнати две обвинения – ограничаващо конкуренцията споразумение при обществена поръчка и за измама с държавни средства.

Съдът призна Кармезин за виновна по първото обвинение и я осъди на 15 месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок. По второто обвинение е прието, че не е изпълнен съставът на измамата и обвиняемата е оправдана. Присъдата подлежи на обжалване.

Кармазин бе известна с проучванията на общественото мнение и анализите, които бяха публикувани от медийната групата Österreich в периода 2019-2021 г. Именно в тази връзка е и първото обвинение срещу нея. Според прокуратурата при три обществени поръчки от страна на финансовото министерство на стойност 200 000 евро тя се е споразумяла с конкурентите си, които са представили фиктивни оферти. С  резултатите от така направените допитвания, тя е манипулирала нагласите на общественото мнение в полза на Себастиан Курц.

Прокуратурата в Австрия разследва Курц за неверни показания

Себастиан Курц в пореден скандал за корупция

Кармазин отричаше обвиненията, но съдът даде вяра на показанията на ключов свидетел по делото, който потвърди наличието на картелни споразумения.

Второто обвинение се отнасяше за сумата от 78 500 евро, която Кармазин е получила като обезщетение след напускане на работа през 2017 г., въпреки че не е имала право на такова. Съдията по делото е категоричен, че тя е била наясно, че получава тези пари неправомерно. „Рядко измамата и намерението са били толкова ясни”, констатира той. Въпреки това бившата министърка е оправдана по това обвинение, тъй като е възстановила сумата и съдът приема, че е на лице разкаяние и действие за отстраняване на вредните последици от престъплението, тоестът съставът на измамата не е завършен.

Съдебният процес срещу Кармазин се следи много внимателно в Австрия. Той може да се окаже началото на поредица от дела срещу хора от тясното обкръжение на Курц. Освен това е предупреждение спрямо всеки, който нарушава правилата и се опитва да заобикаля законово установения ред.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации