7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img

Цветният бизнес на Тео

Тео е на 20 години, когато пристига във Виена. Бърза да научи немски, за да започне да подрежда живота си на новото място. От година и два месеца продава цветя в своя магазин в 13 район Teo's Blumen. Той вярва, че въпреки кризите не трябва да се отказваме от красота в ежедневието. „Хората винаги ще имат нужда от красиви цветя, с които да изразят чувствата си – било радост, обич или тъга”.

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Захласнала съм се по саксиите с мушкато, подредени пред стилен магазин за цветя, когато погледът ми спира на имейл адреса за контакт, изписан на витрината: teodortodev@gmail.com. Любопитството ми надделява и решавам да проверя дали пък разкошните букети не се продават от сънародник. Влизам в просторно и светло помещение, стилно аранжирано и пълно с цветя.

Зад щанда откривам младо симпатично момче, което търпеливо обяснява на възрастна дама кога и как да посади на балкона избраното цвете, как да се грижи за него и колко често да го полива. Тя го слуша внимателно и сякаш на ум си записва подробните инструкции. Тръгва си щастлива, а аз най-после се запознавам с Тео, който наистина се оказва от България. Разговаряме се за Виена, за трудностите пред частния бизнес в Австрия, за мечтите и разбира се, за цветята и силата им да сближават хората.

В търсене на перспектива

Тео е на 32 години. Дошъл е във Виена със семейството си през 2011 г. Определя като банална причината, довела ги в Австрия – липсата на перспектива в България. „Както и много други българи още през 2008 г. усетихме, че нещата не вървят на добре и започнахме да обмисляме да се преместим в чужбина. Не се страхуваме от работа и вярвахме, че ще се справим”.

Той веднага се записва студент във Виенския икономически университет. „Не знаех и дума немски, затова най-важното нещо бе да науча езика”, разказва Тео. Цяла година старателно посещава езикови курсове и овладява тънкостите на немската граматика, докато родителите му намират работа в търговията. Новото непознато място постепенно се превръща в техен дом. „Бързо свикнахме в Австрия. Чувстваме се добре и не мислим за връщане”.

Докато обмисля с какво точно иска да се занимава във Виена, Тео довършва висшето си образование в Нов български университет. Зад гърба си има две магистратури, които е учил едновременно – по маркетинг и мениджмънт и мода и стайлинг. Планове за бъдещето не липсват, но Ковид ги обърква.

Цветен бизнес

Почти в края на пандемията семейството вече е решило, че иска да отвори магазин за цветя. Тео има своите мотиви за това решение. „През годините опознахме местните нрави и обичаи, празниците, традициите. Работата на различни пазари ни даде поглед към ежедневието на хората, към техните вкусове и предпочитания. Макар че никой от нас не е флорист, знаем много за цветята – все практически знания, натрупани в практиката. Логично беше да използваме този опит в наш собствен магазин”. Проблем се оказва намирането на подходящо помещение. Тук се сблъскват с недоверието и подозрителността на австрийците към чужденците и искания за всевъзможни гаранции и документи.  С магазина на Franz-Boos-Gasse 5 в 13 район, късметът се оказва на тяхна страна. „Представихме стройна концепция и стратегия за развитие на бизнеса ни и така бързо спечелихме доверието на наемодателите”, спомня си събитията от преди година  половина младият мъж. Договорът е подписан и семейството се захваща за работа.

Опознай клиентите

Изграденият вкус и образованието в областта на стайлинга и дизайна помагат на Тео да оформи пространството, съчетавайки модерните тенденции с чисто утилитарните изисквания на цветята за светлина, топлина, влага. Помещението е красиво и цветно с достатъчно място за движение на клиентите. Но най-важното в бизнеса е качествената стока. „Ние купуваме нашите цветя от различни австрийски производители и градинари, но някои по-екзотични видове, поръчваме от чужбина”, пояснява Тео. За година и два месеца откакто отваря врати, магазинът си е спечелил постоянни клиенти, които го посещават всяка седмица, привлечени от винаги свежите трайни цветя и компетентното обслужване. Засега семейството се справя само с цялата работа по доставка и продажба и младият мъж е постоянно зает.

Питам Тео кои цветя са модерни тази година. „Изборът на цветя не се влияе толкова от модата, колкото от празника и повода, по който се подаряват. Ето, за Свети Валентин се купуват червени рози, за Деня на майката розови и бели рози или божури, за Коледа – коледна звезда. За официални случаи се предпочитат рози или гербери, за неформални – може и стрък слънчоглед, момина сълза, лалета, зюмбюли, божури, незабравки , маргаритки”. Според него австрийците харесват сезонните цветя, обичат да украсяват терасите и се грижат в градината да има няколко вида растения.

Той внимателно следи настроението и предпочитанията на клиентите и прилага наученото в областта на маркетинга, за да развива своя собствен цветен бизнес. Високата инфлация и несигурност от последните години правят задачата по-трудна, но пък Тео вярва, че „хората винаги ще имат нужда от красиви цветя, с които да изразят чувствата си – било радост, обич или тъга”. „Аз искам нашият семеен магазин да бъде място, където се преплитат модерните и традиционни представи за флористиката и където всеки може да намери своето стръкче цвете”.

Пожелавам на Тео успех в начинанието и си тръгвам си с усмивка и голям розов божур – символ на щастие.

Материалът е част от поредицата „Българите в Австрия – портрет в 21 век“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации