10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноГолямо българско хоро събра десетки сънародници на Карлсплац (видео и снимки)

Голямо българско хоро събра десетки сънародници на Карлсплац (видео и снимки)

-- Реклама --

Текст и снимки Меланж Булгарен

След поредица дъждовни дни е неделя, 21 май, слънцето щедро огря Виена. На площада пред красивата църква „Св.Карл” отново се изви кръшно българско хоро. Десетки българи се събраха, за да се хванат за ръце и да споделят емоцията от танца.

Събитието бе по инициатива на фолклорна група „Пендари” към сдружение „Извор”, която вече няколко години организира голямо българско хоро на Карлсплац.

Галя Милева, ръководител на фолклорна група „Пендари“

Изпълненията на децата от танцова група „Златни пендарчета” и от българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий” получиха заслужени аплодисменти на публиката. Танцьорите от „Пендари” впечатлиха с нова хореография и увлякоха сънародниците си на хорото. Малки и големи образуваха пъстра нишка, опасваща централния виенски площад.

Виенчани и гости на столицата се спираха да гледат сложните стъпки на българските народни танци и бяха впечатлени от тяхната енергия и динамика.

Събитието бе уважено от посланичката на Република България в Австрия Десислава Найденова-Господинова, директорката на БКИ „Дом Витгенщайн“ Румяна Конева, директорката на българското училище „Проф.Иван Шишманов” във Виена Сълзица Громан, учители от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ и др.

И след последното хоро гостите не бързаха да се разотиват и дълго споделяха емоцията от българските песни и танци.

Материалът е част от поредицата „Българите в Австрия – портрет в 21 век“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации