19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоактуалноЦветните полета на Николай Тонков пристигат във Виена

Цветните полета на Николай Тонков пристигат във Виена

-- Реклама --

Ярки, наситени, чисти цветове. Остри форми и запомнящи се образи. Картините на Николай Тонков бързо грабват вниманието, обгръщат зрителите в светлина и ги зареждат с нови емоции. Темите изскачат от ежедневието – портрет на жена, мъж с шапка, голо женско тяло, зебра – на пръв поглед всичко е просто и ясно, но тези изображения остават за дълго в съзнанието заради тяхната експресивност. Тонков умее да  предава чувства и настроения с няколко щриха, създавайки неповторима атмосфера и изваждайки образите далеч от тяхната битова среда.

Някога, Николай Тонков

Всъщност тези незабравими изображения са създадени не с класическа четка, а на iPAD и стигат до публиката не като платна, а като висококачествени цифрови принтове. „Не виждам съществена разлика в процеса на рисуване с четка и с дигитални технологии. И в двата случая водещ остава талантът на художника и вътрешният му подтик  да разкаже с картина една история”. Това споделя роденият в София творец, който повече от 30 години живее и работи в Берлин. Той е убеден, че технологиите няма да изместят класическото рисуване, така както електронните издания не са заменили книжните. „IPAD е само един инструмент, който аз с огромно удволствие използвам, за да експериментирам”.

Огън, Николай Тонков

Дигиталният свят дава безкрайно много възможности за разказване и предаване на настроения, но и тук водещо остава вътрешното чувство на твореца. „Аз имам една идея, една представа в главата и докато не я постигна, докато не я видя пред себе си, не спирам да работя. Картината може да се роди за ден, може да отнеме и месеци”.

Мъж с шапка, Николай Тонков

Николай Тонков е графичен дизайнер и основната му работа е свързана със създаването на корпоративна индентичност и бранд. През 2018 той разработи новата визия на БНТ, автор е на десетки визуални концепции за български и чуждестранни медии. Връзката му с България се дължи на ценните приятели, които има в София и с които постоянно работи по нови интересни проекти. „Винаги се стремя с опит и знания да допринасям за развитието на България. Там е коренът ми, където и да живея, аз си оставам българин”, споделя Тонков. Сред най-личните му и известни проекти е Like.Bulgaria – една от редките позитивни кампании за България, която даде различна и оптимистична перспектива към страната.

Зебрата не е мъртва

На 3 май в залите на БКИ”Дом Витгенщайн” ще бъдат изложени най-новите принтове на Николай Тонков. Не случайно изложбата се казва „Цветни полета”. Ярките и динамични цветове са запазена марка на художника, който с наслада облича чувствата в наситени нюанси на зелено, червено, жълто и с няколко щриха създава празник за сетивата. Той не натрапва точно определени цветове, но настоятелно съветва да избягваме сивата гама.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации