5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноОт България до Виена – дискусия за еманципацията на жените

От България до Виена – дискусия за еманципацията на жените

Тръгвайки от родовота си история и прапрабаба си Царевна Миладинова художничката Минна Антова ще проследи влизането на българката в модерното общество и ще потърси паралели с австрийската история

-- Реклама --

Еманципацията на жената в България, излизането ѝ от тесните рамки на дома и навлизането ѝ в публичното пространство, където тя изявява своята индивидуалност, е дълъг и труден процес. Ако се върнем към втората половина на XIX век можем да намерим първите решителни стъпки на женския пол в културно-образователната сфера и все по-отчетливото му присъствие в обществения живот.

Минна Антова

Примери от този процес могат да се намерят както в България, така и в Австрия. С трудната задача да проследи превръщането на жената от обект във важен субект на социалния и културен живот на обществото се е заела художничката Минна Антова. В специална дискусия в БКИ ”Дом Витгенщайн” тя ще потърси общото и различното в процеса на еманципация на жената в двете държави.

Като отправна точка за разговора ще бъде книгата „Женски активности на българската общност в Македония и Одринска Тракия (втората половина на XIX – началото на ХХ век) на Елена Александрова и личността на Царевна Миладинова, която  основава Солунския български девически лицей „Свето Благовещение“. Праправнучка на тази забележителна жена Минна Антова има особено силна родова връзка с периода на зараждането на женските дружества и революционизирането на жените чрез дейността на ВМОРО в историко-географските области Македония и Одринска Тракия на Османската империя. 

“Искам да представя тази важна част от нашата история на австрийците, за да се види, че и бълграските жени са били силни, будни и амбициозни. Макар и протиснати в едно строго патриархално общество в рамките на Османската империя, те намират поле за изява и като учителки, и като медицински сестри, създават просветни дружества и помагат за разпространението на образованието”.

Тръгвайки от родовата история Минна Антова ще мине през времето, за да достигне до съвременните проблеми за равноправие на жените и мястото им социума.

Дискусията ще се проведе на 21 март 2023 от 18.30 ч. в БКИ „Дом Витгенщайн” на немски език.

Вход свободен
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации