16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноТози месец във Виена четем...

Този месец във Виена четем…

Славена Николова създаде клуб за читатели с мнение и желание за споделяне

-- Реклама --

Писателят Георги Господинов казва, че четящият човек е красив. В „Невидимите кризи” той пише: „Огледай се около себе си, винаги си личи кой чете и кой – не. Има една особена замаяност, очите на четящия стават по-различни, по-излъчващи. Направо се разхубавяваш. И другите те гледат по-различно”.

Финанси и литература

Славена Николова

Във Виена определено има четящи българи. Славена Николова  от онези хора, които вярват, че книгите са мъдри съветници, търпеливи учители и верни приятели. Преди десет години тя напуска родната Варна и пристига във Виена, за да учи икономика. Вече успешно е защитила магистърската си степен във Виенския университет и се занимава с обработването на бизнес договори и сделки в Австрийските пощи. Работата ѝ във финансовия сектор не я откъсва от света на изкуството и литературата. Мнозина познават Славена като една от създателките на Glass of Art, а през февруари тя постави началото и на читателски клуб във Виена.

___________________________________

Glass of Art залага на формулата вино+акрилни бои=щастие

___________________________________

„Увлекателната книга може да ме отнесе далеч от дома, но и може да ми създаде дом навсякъде. Обичам да чета, но и искам да споделя с някого прочетеното, да си поговорим и да видим историите от различна перспектива. Рядко се случва с приятел едновременно да четем една и съща книга”, споделя Славена. Според нея във Виена липсва място, където сънародниците ни да се събират и да си говорят за литература.

Български читателски клуб във Виена

На 9 февруари първите девет човека се събират около масата в уютно заведение и анализират повестта „Шинел” на Гогол. Славена Николова е въодушевена от срещата. „Получи се много приятен разговор. Споделиха се лични истории, направихме неочаквани връзки и сравнения с днешния свят”.

Вече се обсъждат и идеи за развитието на клуба – различно място за срещи, отговарящо на тематиката на книгата, разговори с писатели, анкети за избор на книга, тематични вечери. Предлагат се нови заглавия за обсъждане. Тук ограничения няма, но се предпочитат книги, които могат да се прочетат до следващата сбирка и да са лесно достъпни.

Славена с радост отделя от свободното си време, за да организира тези литературни сбирки, защото вярва в силата на думите – писани и изговорени. „В края на първата ни среща един от гостите сподели, че почти две години не е чел книга на български. Много ще се радвам, ако провокираме повече наши сънародници да четат на майчиния си език”.

През март ще четем…

С любопитство и въодушевление тя очаква и следващата сбирка. На 17 март членовете на читателския клуб ще обсъждат „Малкият принц” на Екзюпери.

Защо лисицата е толкова нетърпелива да бъде опитомена от малкия принц? Какво означава да „опитомиш“ някого? Чувствали ли сте се опитомени? Кого/Какво сте опитомили вие? Как сте го направили? Това са само част от въпросите, които членовете на клуба ще дискутират. И ще бъдат красиви и озарени, каквито са само четящите хора.

Актуална информация за мартенската сбирка на читателския клуб във Виена ще намерите ТУК.

Ако желаете да следите дейността на читателския клуб и да бъдете негов член, присъединете се към групата Български читателски клуб във Виена.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации