19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМартеници в представителството на Европейската комисия в Австрия

Мартеници в представителството на Европейската комисия в Австрия

-- Реклама --

Март започва с червено-бяла усмивка и във Виена. Българските мартеници се настаниха в представителството на ЕК в Австрия и донесоха добро настроение на служителите и лично на ръководителя на представителството Мартин Селмайер.

Ръководителят на представителството Мартин Селмайер е щастлив да се закичи с мартеничка

„Аз знам какво е мартеница. Всяка година българските ми приятели и колеги в Брюксел ми подаряват на 1 март. Ако тази година бях останал без мартеница, цяла пролет щях да съм с усещането, че съм пропуснал нещо важно”. С широка усмивка и видимо щастлив той настоя да има две – на ръката и на ревера, за да го спохожда повече късмет. Подариха му ги членове на Австрийско-българското сдружение, което работи за популяризирането на България в Австрия. „Мартеница е стар български обичай за здраве и късмет”, обясни Герхард Райвегер, бивш посланик на Австрия в България и президент на сдружението,  докато връзваше червено-белия конец на ръката на Селмайер.

Мартин Селмайер и Дафина Ишева-Гьолер

Герхард Райвегер: Продължавам да се изненадвам колко малко австрийците познават България

Повече разяснения за символиката на цветовете даде Дафина Ишева-Гьолер, ръководител на отдел „Администрация” в представителството на ЕК и вицепрезидент на сдружението.

За втора поредна година Австрийско-българското сдружение подарява мартенички на австрийци, за да популяризира българската култура и история.

Австрийци се закичиха с мартеници

В неформален разговор с членове на Австрийско-българското сдружение представителят на ЕК в Австрия изрази увереност, че българите няма да се поддат на умора и апатия след толкова много избори и на 2 април ще гласуват активно, за да гарантират европейското си бъдеще.

С мартенички се закичиха и други служители на ведомството, както и случайни минувачи, които с интерес се запознаха с българската първомартенска традиция. За нея с ентусиазъм им разказа Томас Щьолцъл, австрийски дипломат и вицепрезидент на Австрийско-българското сдружение. Някои дори успешно успяха да кажат „Честита Баба Марта”!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации