18.6 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗимната сесия на ОССЕ във Виена доминирана от критики срещу участието на...

Зимната сесия на ОССЕ във Виена доминирана от критики срещу участието на руски делегати и войната в Украйна

В четвъртък, 23 февруари, във Виена започна зимната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Допускането на руски депутати в залата предизвиква много критики и протести от страна на членовете на Организацията.

-- Реклама --

В деня, в който светът отбелязва една година от агресивното нападение на Русия над Украйна, във Виена се провежда зимната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Напрежението, свързано с този форум, е породено от факта, че Австрия реши да даде визи на руските представители, за да присъстват да сесията. На предишните две сесии във Великобритания и Полша Русия не бе поканена. Сега всичките девет предложени от Русия депутати получиха разрешение за влизане в страната. Шест от тях са включени в списъка със санкционираните лица.

Осъждане на войната в Украйна

Във встъпителните си думи председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка (ÖVP) каза: „Ние сме солидарни с украинското правителство и украинския народ!“ В същото време той подчерта, че „задължение“ на членовете на ОССЕ и на нашата Парламентарна асамблея е „да не затръшват вратата на дипломацията“. Председателят на Парламентарната асамблея Маргарета Седерфелт призова за минута мълчание в памет на жертвите на руската агресивна война в Украйна и на опустошителното земетресение в Турция и Сирия. Тя остро разкритикува руската агресия. Москва „нарушава всички принципи на международното право“, заяви Седерфелт. Действащият председател на ОССЕ, министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, също осъди „непровокираната атака“ на Русия срещу Украйна във видеопослание.

Осъдителните изказвания продължават и на днешното заседание. Представителката на Полша подчерта, че за нейната делегация не е лесно да седи на една маса с агресор, който нарушава всички международни споразумения. „Русия трябва да остане изолирана и да поеме отговорност за криминалните си действия“.

Руската делегация – шестима от членовете са в списъците със санкции

Тазгодишната зимна сесия съвпада с годишнината от началото на агресивната война на Русия срещу Украйна, както и със свързания винаги с много протести Бала на академиците, който също се провежда в двореца Хофбург.  Австрия получи много критики за решението си да даде визи на руските делегати, особено на шестимата делегати, включени в списъците със санкции, сред които са и Алексей Толстой и Леонид Слуцки. От външно министерство уточниха, че разрешението за влизане в страната е само за конкретния форум и не се допускат допълнителни срещи.

Поради протести пред централния вход на ОССЕ, чието седалище е в двореца Хофбург, вчера руските делегати са влезли през задния вход.

Основана през 1995 г., ОССЕ е най-голямата регионална организация за сигурност в света.
В Парламентарната асамблея (ПА) членуват 323 парламентаристи от 56 държави.

Позиция на Украйна

Въпреки че Украйна бойкотира сесията украинската делегация пристигна във Виена. Ръководителят ѝ Микита Потураев разкритикува присъствието на руснаците. Той заяви, че руските депутати се опитват да използват събитието „като пропагандно шоу“. „Имаме достойнство, чест и не сме марионетки в руско куклено шоу“, заяви Потураев пред АПА преди конференцията. Украйнската делегация проведе редица двустранни срещи във Виена.

Критики дойдоха и от САЩ. Двама американски конгресмени – демократът Стив Коен и републиканецът Джо Уилсън – разкритикуваха предоставянето от страна на Австрия на визи за руската делегация на американската чуждестранна радиостанция „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“.

По време на изказване на руски представител голяма част от депутатите напуснаха демонстративно заседанието. Делегацията на Литва също бойкотира форума, а латвиецът Рихард Колс направи остро изказване (вижте видеото).

„Задължение по силата на международното право“

81 депутати от 20 държави призоваха Австрия да не допусне руската делегация на срещата на ОССЕ във Виена в началото на февруари. Писмото е подписано от депутати от Полша, Литва, Белгия, Канада, Чешката република, Дания, Естония, Франция, Грузия, Германия, Исландия, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Украйна и Великобритания.

Министерството на външните работи се позовава на Споразумението за седалището на ОССЕ. То задължава Австрия да гарантира, че членовете на делегациите на държавите – участнички в ОССЕ, няма да бъдат възпрепятствани при пътуванията си до и от централата на ОССЕ. „Това означава ясно задължение по силата на международното право да се позволи на делегатите да влязат в страната“, уточни говорител на Министерството на външните работи.

ОССЕ потвърди това. Тъй като Австрия е страна, в която организацията има седалище, Споразумението изисква да бъде улеснено влизането на участващите делегации, „което означава, че издаването на визи не е въпрос на преценка, а на правно задължение“, заявиха от Асамблеята. „Издадените визи позволяват само участие в Асамблеята на ОССЕ. В случай на злоупотреба визата ще бъде анулирана“, добави говорител на Министерството на вътрешните работи. По този начин няма да бъде разрешено присъствието на други събития, като например Бала на академиците, който се провежда на 24 феврури също в Хофбург.

Според председателката на Парламентарната асамблея Маргарета Седерфелт „руснаците заслужават да бъдат тук и да чуят единното отхвърляне на руската агресивна война“.

Украйна защитава не само себе си, но и „принципите и споразуменията, на които се основава нашата сигурност“, заяви още Седерфелт. Шведската консерваторка подчерта, че изпитва „симпатии“ към колегите си, които не искат да бъдат в една зала с руски парламентаристи. Обсъждано е временно изключване на Русия от Парламентарната асамблея (ПА), потвърди председателят на ПА.

Не са допуснати журналисти

Решението на ОССЕ да не допусне журналисти до събитието в Хофбург също предизвика критики. „Това решение беше взето от логистични съображения и съображения за сигурност“, обясниха от ПА. Срещата се излъчва в Youtube и Facebook.

Журналистически асоциации разкритикуваха изключването на медиите. Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и Асоциацията на чуждестранната преса във Виена предупредиха в писмо до ОССЕ, че решението може „силно да засегне свободата на независимото отразяване“.

Германският депутат и вицепрезидент на ПА Михаел Георг Линк каза, че разбира протеста на журналистите и че недопускането им до залата не е идеалното решение.

„Но можете да го оправдаете, като кажете, че искате да попречите на руските журналисти да дойдат и да направят огромно пропагандно шоу там“, подчерта той.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации