17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеПроф.Пламен Митев представя нови документални свидетелства за живота на Апостола

Проф.Пламен Митев представя нови документални свидетелства за живота на Апостола

-- Реклама --

150-та годишнината от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена с научни доклади и тържествен концерт.

Проф. д-р Пламен Митев, ще изнесе лекция на тема „Нови документални свидетелства за живота и делото на Васил Левски“. 

Тя ще бъде съпътствана от презентацията на д-р Григор Бойков от Института за Източноевропейска история към Виенски университет. 

През последните пет години в Османския архив в Истанбул бяха открити над 100 нови документални свидетелства за живота и делото на Васил Левски. Част от новооткритите документи се отнасят до годината на раждане на Апостола, а друга част допълва досегашните представи за драматичните събития от лятото и есента на 1872 г., довели до разкриване на нелегалната комитетска мрежа в Българско и до арестуването на Васил Левски. Новоиздирените архивни материали дават основание за преосмисляне на наложилите се в българската историография оценки и коментари за случилото се през 1872 г.“, коментира проф. Митев.

„Нападението над турската поща при Арабаконак и последвалите действия на властите за разкриване на извършителите на това дръзко въоръжено начинание, замислено, подготвено и осъществено от комитетските дейци в Тетевен и Орхание, са сред най‐проучваните събития от историята на създадената от Васил Левски революционна организация. През изминалия почти век и половина от онзи 22 септември/4 октомври на 1872 г. е натрупана значителна по обем научна и популярна книжнина, в която автори от различни поколения се опитват да изяснят отделните факти, свързани с Арабаконашката акция.“, из „По следите на Левски и БРЦК. Нови османски документи“

150-ата годишнината от гибелта на Апостола ще бъде почетена и с изпълнение на Хора към Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“, с диригент д-р Божидар Абрашев.

КОГА: 28.02.2023 г. от 18:30 ч.

КЪДЕ: БКИ „Дом Витгенщайн“, Parkgasse 18

галерия „Партер“

вход свободен

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации