0.9 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВиенаМеждународен ден на екскурзовода: Безплатна тематична разходка с Диана Пиперова на Централната...

Международен ден на екскурзовода: Безплатна тематична разходка с Диана Пиперова на Централната гара във Виена

-- Реклама --

Знаете ли, че със своите 109 хектара Централната гара на Виена обхваща площ колкото целия осми район на столицата? Тя е официално открита на 10.10.2014 г., а построяването ѝ струва почти 1 млрд. евро.

Старата Южна гара се превръща в Централна жп гара с модерен и функционален облик в рамките на точно 5 години. В процеса на работа археолозите откриват останки от съществуващатa на това място гара, датираща от 1874 г. Сред находките са и 13 въздушни бомби и един танк, наследство от Втората световна война.

снимка: ORF

Покривът на гарата, който напомня шлем, обхваща 5 отделни платформи. Площта му се равнява на 31 000 кв. метра и за изграждането му са използвани 7000 тона стомана. Само Айфеловата кула може да се похвали със същото количество материал.

Повече за това уникално инфраструктурно съоръжение, за историята ѝ и за особеностите на арихтектурата ще научите от екскурзоводката Диана Пиперова. Тематичната разходка се провежда в рамките на Международния ден на екскурзовода, който тази година е посветен на хората със специални нужди, с ограничено зрение, слух, а за първи път от тази година и с дементно заболяване.

Ето какво споделя по този повод Диана Пиперова:

«Виенските гидове се готвят дълго за този ден, отделят внимание на всеки аспект по същество и всеки детайл по организацията. Всичко това те правят доброволно и всеотдайно, без заплащане. Желанието им е компетентно и със сърце да представят професията си“.

Като лицензиран гид и член на Съюза на виенските гидове Диана Пиперова кани всички желаещи на тематична разходка из Централната виенска гара.

„Надявам се, че ще Ви бъде интересно да научите за историческите гари, съществували на това място, както и за сградите, които правят новата гара уникална, не само защото Виена никога досега не е имала централна гара, а защото архитектурата й със своята красота и функционалност е стъпка в бъдещето“.

Мястото на срещата: Белведере 21, Arsenalstraße 1

КОГА: 19 февруари (неделя) от 11.30 и 14.00 часа.

КЪДЕ: Среща пред Belvedere 21, Arsenalstraße 1, 1030 Wien.

Разходката е безплатна.

За повече подробности може да се свържете с Диана Пиперова на имейл diana.piperova@gmx.net .

Предварително записване не е необходимо, желателно е само спазване на началните часове, а именно 11.30 и 14.00 часа, сборният пункт е пред Белведере 21 на Арсеналщрасе 1, 1030 Виена.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации