19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия отново отзовава руски дипломати

Австрия отново отзовава руски дипломати

-- Реклама --

Ден след посещението на австрийския президент Александър Ван дер Белен в Украйна Министерството на външните работи на Австрия експулсира четирима руски дипломати.

Двама дипломати от руското посолство са извършили действия, несъвместими с дипломатическия им статут“ и са „обявени за нежелани лица“ (personae non gratae).

На двама дипломати от Постоянното представителство на Русия към ООН също е наредено да напуснат Австрия.

Четиримата руски дипломати ще трябва да напуснат алпийската република до 8 февруари, се казва в специално съобщение на ведомството.

Припомняме, че на 1 февруари австрийският президент Александър ван дер Белен посети Киев и се срещна с президента Зеленски. Ван дер Белен заяви, че визитата му е израз на солидарност с Украйна. Той занесе генератори, медицинско оборудване и медикаменти, подчертавайки, че Австрия осигурява и ще продължи да доставя финансова и хуманитарна помощ. Дали има връзка между тази визита и днешните събития все още не е ясно.

Герхард Мангот от Университета в Инсбрук написа в Туитър, че вижда връзка между експулсирането и международната критика към Австрия по повод участието на руската делегация в Зимната среща на Парламентарната асамблея на ОССЕ във Виена. Правителството ще разреши на множество политици и на голяма група руски журналисти да влязат в страната. Според Министерството на външните работи това „не е въпрос на преценка, а правно задължение“. По информация на Дер Стандарт всички членове на делегацията от Русия, обявени до момента, са включени в санкционните списъци на Европейския съюз. Мангот пише, че с изгонването на четирима руски дипломати Австрия се опитва да се противопостави на обвиненията, че е „приятелски настроена към Русия“.

Датата на срещата е особено деликатна – тя съвпада не само с годишнината от нахлуването на Русия в Украйна – 24 февруари, но и с Бала на десните академици в Хофбург, където многобройни проруски политици ще танцуват почти в съседство с помещенията на ОССЕ.

Неутрална държава с много чужди шпиони

От Министерството на външните работи на Австрия не дават информация дали отзованите дипломати са уличени в шпионаж или става дума за други нарушения.

В началото на април 2022 след доста дебати Австрия експулсира трима служители на руското посолство във Виена и един от консулството в Залцбург. Предполагаемите шпиони са били акредитирани тук като незабележими служители на посолството и са работили за руското военно разузнаване ГРУ и за чуждестранната шпионска служба SWR. Те са организирали кампании за дезинформация, интернет шпионаж, твърди се, че са подслушвали и че са били внедрени в демонстрации.

Добре известен факт е, че страната е особено благодатна почва за шпионаж, а броят на руските дипломати и служители тук е непорпоционално висок. По данни на австрийското външно министерство към март 2022 г в страната пребиват общо 290 руски дипломати, служители в международни организации и административно-технически персонал. В същото време Австрия има 33 служители в посолството си в Москва.

Централното местоположение, множество международни организации и добрата икономическа ситуация са сред основните причини, които правят Австрия толкова привлекателна за шпиониране на други държави. Но и самата тя също е обект на „разузнавателно влияние и шпионаж“.

Това показа и докладът, публикуван от Дирекцията за защита на държавата и разузнаването само преди няколко седмици. В него се посочва, че в алпийската република действат предимно шпиони от Русия, Китай, Иран и Турция.

Според  Дирекцията за защита на държавата и разузнаването посолства, консулства, асоциации, културни центрове и авиокомпании служат като прикритие за шпионската дейност на чужди разузнавателни служби. Самите шпиони са трудни за залавяне. Това се дължи и на факта, че те се ползват с дипломатически статут и поради това не могат да бъдат преследвани по наказателноправен ред.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации