25.4 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоAвстрияКак да пестим ток в ежедневието

Как да пестим ток в ежедневието

-- Реклама --

В последната година темата за пестене на електроенергия придоби особено голямо значение за домакинствата. Драстичното повишаване на цените на електричеството кара все повече хора да използват всички възможни начини за ограничаване на потреблението и съответно за намаляване на сметките. Но от къде да спестим, от какво да се лишим, какво да намалим?

Нека започнем с изолацията на сградата. Често това не зависи от нас самите, но доколкото е възможно прозорците и вратите трябва да бъдат добре изолирани, за да не пропускат студен въздух.

За да проветрите помещенията, прозорците трябва да се отварят широко за кратко време. Продължително притворени прозорци пропускат много топлина навън и малко свеж въздух вътре.

UniLED

Нека прегледаме и уредите у дома. Производителите на електроенергия в Европейския съюз са задължени да поставят така наречените „етикети за енергиен клас”, които информират потребителите за количеството на консумация на електроенергия на съответния уред, както и ефективността на използваната енергия. Съществуват седем класа на енергийна ефективност. Тъмно зеленият клас с буква „А” е най-ефективният и така в сходящ ред до буква „G”- най-малка ефективност. При възможност подменете старите уреди с нови, които са по-икономични и спестяват значително количество енергия.

Според експерти има много „скрити” начини за ограничаване на потреблението на ток в жилищата. Често забравяме включени в контакта зарядните за телефон и компютъра – използвайте разклонител с ключ за изключване и така ще можете директно да изключите всички уреди, които се зареждат.

Изключвайте телевизора, радиото, компютъра, когато не ги използвате. Изключвайте котлоните и фурната няколко минути по-рано и ползвайте остатъчната топлина. Когато трябва да затоплите по-малко количество вода, използвайте микровълновата печка или бързоварната кана.

UniLED

Хладилниците и фризерите не трябва да се намират в непосредствена близост до печка или отоплителен уред. Редовно размразявайте хладилника, натрупването на лед спомага за по-големия разход на енергия.

Използвайте програми на пералнята с по-ниска температура, за да спестите от високото потребление за загряване на водата.

Осветление

Всички искаме домовете ни да са добре осветени, но колко струва това удоволствие?

Препоръчително е използването на енергоспестяващи осветителни тела. Така например една енергоспестяваща диодна крушка с мощност 12 W доставя същото количество светлина като лампа с нажежаема жичка с мощност 100 W.

Според експерти в бранша умното разположение на осветителните тела в помещенията може да повиши нивото на осветеност без да завишава потреблението на ток.

Стоил Кордев, UniLED

Ето и няколко практични съвета от Стоил Кордев, създател и управител на UniLED, Austria.

За да можете напълно да замените вашето остаряло осветление, е важно да следвате няколко принципа при избор на диодната му алтернатива:

  • Силата на светене не се измерва, както досега във Ват (Watt), а в Лумен (LUMEN). Например ако трябва да смените една 60W Е27 крушка с ЛЕД са ви необходими около 650-720 Лумена.
  • Цветът на светлината е изключително важен за вашият комфорт. Когато ние планираме осветление с DiaLUX винаги следваме паралелно с принципите на осветяемост, и интензитета на цвета! Например за вашият хол най-добрият избор на цвят би бил топлобелият от 2500 Келвина до максимум 3200 Келвина. За офиса или работилницата обикновено планираме от 4000 Келвина до 5200 Келвина. Силата на светене определяме като стандартна за различните видове помещения
  • Антре, Баня, Тоалетна : 270-350 Лумена/м2
  • Хол, Спалня ( според предпочитанията): 250-400 Лумена/м2
  • Работно помещение: 350-500 Лумена/м2
  • Мазе: около 150 Лумена/м2

Стоил Кордев, UniLED: Основното предизвикателство през 2020 година за нас беше липсата на директен контакт с клиентите

Стоил Кордев, мениджър: Професионализъм, вяра в екипа и отговорност са водещите ми принципи в бизнеса

  • Не всички конвенционални крушки от миналото са заменяеми! Преди да решите да смените вашето осветление, непременно се осведомете какви фасонки са ви необходими и дали има алтернативно диодно производство от тях! За целта можете да се свържете директно с нашите експерти от UniLED.
  • В момента съществуват над 6000 производителя на Диодно осветление в света. Не всички обаче обръщат внимание на ефикасността на Диодите. Когато избирате вашето LED осветление вземете под внимание колко Lumena на Watt са диодите. Ние в UniLED в момента предлагаме най-новите генерации диоди ( 9. и 10.) с ефикасност до 160Lm/W.
  • Марката не винаги е мерило за качество. В практиката, за различни проекти ние използваме и различни марки продукти. Например Samsung и Toshiba са лидери в индустриалното и уличното диодно  осветление. OSRAM набляга на нормалните потребители с голям сортимент крушки за бита, автомобилите и от части индустрията. Лентите на V-TAC със Samsung Диоди в момента са едни от най-търсените на пазара, известни с висока ефективност и качество. Гордост е българска фирма да заема толкова стратегическо място в новите технологии за осветление!

Ако не намирате решение на някои от нашите съвети, то можете да се свържете са нашите специалисти за консултация, която ние предлагаме безплатно. Нашите усилия са насочени към практични клиентски решения. Нашето мото “Доволният клиент е най-добрата визитна картичка за една фирма!“

____________________

Още по темата:

Съветите на UniLED: Как да направим собственоръчно нашата LED лампа

Как да изчислим и монтираме сами нашите LED ленти

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации