7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОпити за телефонни измами и сред българите в Австрия

Опити за телефонни измами и сред българите в Австрия

-- Реклама --

Няколко наши сънародници споделиха в редакцията ни, че са били обект на опит за телефонна измама. Те са били потърсени по телефона от непознат мъж, говорещ немски език с акцент, който поискал от тях голяма сума пари за животоспасяваща операция на техни близки. В един от случаите човекът се е представил като служител в болница, в други – като полицай.

Сънародниците ни не са се подали на измамата и са сигнализирали в полицията.

Телефонните измамници са изключително изобретателни и не спират да прилагат нови схеми за изнудване. Бъдет изключително внимателни при разговори с непознати, особено когато става дума пострадали близки, за превеждане или оставяне някъде на пари, инсталиране на софтуер на компютъра ви и др. Предупредете по-възрастните си родители и близки да не се доверяват на непознати и да не се поддават на исканията им за пари по телефона.

Ето и няколко съвета от австрийската полиция как да реагирате при различни опити за телефонна измама.

Не се поддавайте на натиск! Кажете на обаждащия се, че в момента е неудобно, и му предложете да се обади отново. Истинските служители ще проявят разбиране, а престъпниците ще увеличат натиска, за да не се откажете.

Ако усетите, че човекът на среща е агресивен, прекратете телефонното обаждане!

Бъдете внимателни, ако обаждащият се ви поиска пари в брой или ценности, както и информация за състоянието на сметките. В този случай незабавно прекратете разговора! Полицията няма да поиска или задържи пари или ценности за вас!

Полицията никога няма да поиска от вас да преведете пари по (чуждестранни) банкови сметки!

Свържете се с роднината, за когото се твърди, че е пострадал или арестуван. За целта наберете номера, който вече е запаметен и известен.

Ако ви се обадят от гореща линия и поискат да въведете клавишна комбинация на телефона си, незабавно прекратете обаждането.

Никоя сериозна компания не се обажда на клиентите си без предварително уведомление заради технически дефект.

Никога не разрешавайте дистанционна поддръжка на компютъра си. Това може да доведе до прочитане на данни от устройството ви. Полицията няма да поиска от вас да инсталирате отдалечен софтуер.

Получете името и телефонния номер на обаждащия се. Обадете се директно на декларираната компания и попитайте за служителя.

Информирайте роднините си за тези измами.

В случай на повреда се свържете с най-близкия полицейски участък и подайте жалба.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации