10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВлаковете в Австрия стачкуват

Влаковете в Австрия стачкуват

-- Реклама --

Австрия е изправена пред 24-часова национална стачка в железопътния транспорт. След като и петият кръг преговори между работодателя и представители на работниците за условията в новия колективен трудов договор се провали понеделник от полунощ 00.00 ч. до 24.00 ч. всички влакове в страната са спрени.

Извършват се само автобусни и общински превози, но не пътуват регионалните, международни, нощни или междуградски влакове. ÖBB помоли пътниците да отложат пътуванията, които не са от първостепенно значение или да изберат алтернативни варианти за пътуване. Между неделя вечерта и вторник сутринта е възможно да бъдат отменени курсове на Nightjet и EuroNight. Железниците ще съобщават подробности за ограниченията, закъсненията или отмяната на влакове на oebb.at/streik, в каналите на ÖBB в социалните медии (напр. във Facebook) и в информационната услуга за разписанието Scotty. Всички железопътни компании се опитват да информират пътниците по възможно най-добрия начин и да заменят билетите или да запазят тяхната валидност.

Колко дълго ще продължи стачката?

Стачката да започна в нула часа днес, понеделник, и ще продължи 24 часа.

Засегнати са влаковете в Австрия и трансграничния трафик, частният Westbahn или също така S-Bahn и като цяло повечето регионални влакове. Въпреки това влакът Badner Bahn се движи, както и пощенските автобуси.

Метрото във Виена и трамваите на Wiener Linien, както и други услуги на местния обществен транспорт продължават да се движат и обслужват пътниците.

Билетите Sparschiene и другите билети ÖBB, резервирани за пътуване по време на стачката, са валидни до 5 декември 2022 г. или могат да бъдат анулирани, възстановени или презаверени. Westbahn призовава клиентите да анулират билетите си. Това е възможно и със задна дата.

Билета си за ÖBB могат да бъдат анулирани или презаверени във всички пътнически центрове на ÖBB или на гишетата за продажба на билети, както и в службата за обслужване на клиенти под номер 05-1717 9, а в Westbahn – в онлайн магазина за билети.

Какви права имат пътниците?

Ако останете блокирани поради стачката, разходите за подходящо настаняване в хотел и такси до хотела трябва да бъдат покрити от ÖBB. Нямате право на обезщетение за закъснения, ако – както е в настоящия случай – пътниците са били информирани за закъснението или отмяната (например поради стачка) преди закупуването на билета. Агенцията за правата на пътниците може да помогне в случай на спор.

Какво да правя, ако ми се наложи да използвам такси или кола вместо влак? Съгласно правата на пътниците пътуването може да се осъществи и с други транспортни средства (напр. автобус) при сравними условия. Агенцията за правата на пътниците (APF) съветва да уточните това предварително с железопътната компания и във всички случаи да запазите всички разписки.

Алтернативи?

Няма алтернативни варианти за пътуване с ÖBB. Влакът Cat, който пътува от и до летището и  Виена обаче има заместващ автобус от гара Wien-Mitte до летището. Засегнатите пътници могат да останат в домашен офис, да използват съвместното пътуване с автомобил, преминаването към Postbus или други автобусни оператори.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации