1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПърви Адвент! Започва отброяването на дните до Коледа

Първи Адвент! Започва отброяването на дните до Коледа

Четирите седмици преди Коледа се свързват с подготовката за големия християнски празник. В католическия свят неделите се отброяват със свещите на коледния венец, а дните – с отваряне на прозорчета от коледния календар. Тези традиции имат интересна история.

-- Реклама --

Коледните базари вече ни изкушават с пунш и карамелизирани бадеми. Списъците с подаръци са готови и остава да сбъднем желанията на близките си. Наближава един от важните християнски празници – Рождество Христово.

Сигурно вече познавате коледния венец и традицията всяка неделя до Коледа да се пали по една от четирите му свещи. Така в католическия свят неделите до Коледа се отброяват като първи, втори, трети и четвърти Адент. Това време е посветено на мирна и всеотдайна подготовка за Рождество Христово.

Традицията с паленето на свещи, както и отварянето на прозорчета на коледния календар имат своята интересна история.

Какво означава Advent?

Думата “адвент” има старогръцки произход  – ἐπιφάνεια (в превод – Богоявление). В латинския език “adventus” означава пристигане, пришествие, посещение. („Adventus Divi“ – пристигането на божествения владетел). Първият адвент е винаги между 27 ноември и трети декември и се счита, че с него започва новата църковна година. Последният Адвент е на самата Коледа, но в години, когато Рождество се пада в понеделник, Бъдни вечер (Heilige Abend) се счита като четвъртата неделя на Advent. За християните това е времето на радостно очакване на две събития – раждането на Исус Христос (първо пришествие) и второто му пришествие. Всяка от четирите недели има специално сакрално значение. Първата неделя е посветена на раждането на Христос, втората и третата – на Йоан Кръстител, който подготвя пътя за общественото служене на Господ. На четвъртата неделя се отделя повече внимание на Дева Мария и тайната на боговъплъщението. През този период църквата призовава вярващите повече от всякога да извършват милосърдни дела.

Adventskranz

Традицията по отброяването на неделите обикновено се свързва с паленето на свещ от така наречения коледен венец (Adventskranz), който днес се изработва от преплетени в кръг борови клонки и четири свещи.

Този популярен символ на Адвент се появява за първи път през 1839 г. от опита на евангелистко-лютерантския теолог Хинрих Вихерн да обясни на бедните деца колко дълго трябва да чакат до Коледа. За целта той украсил едно колело от каруца с клонки и сложил 20 малки червени свещи и четири по-големи бели. Този венец служел като календар, отмерващ дните до Святата нощ. Кръглата форма на венеца символизира безкрайността на божията милост, която няма начало и край. Свещите пък са символ на  борбата на християните срещу тъмнината в живота. Според някои тълкувания пламъкът им е светлината, с която Господ озарява живота на човеците, дарявайки им надежда, любов, милосърдие.

В някои страни свещите са пет, тъй като се слага и една в средата, представляваща самия Господ Бог, слизащ на земята чрез раждането на неговия син, а останалите четири свещи отмерват неделите до Рождество. По традиция те трябва да са виолетови, в някои райони се слагат три пурпурни и една розова или бяла. Днес свещите се срещат във всякакви краски, а коледните венци са богато украсени.

Първата свещ вече е запалена

Първата свещ се запалва в първата неделя след 26 ноевмри. Всяка следваща неделя до Коледа се пали по още една свещ като често ритуалът е съпроводен и с четене на пасажи от Библията. Първата свещ е посветена на надеждата от идването на Спасителя, втората на Витлеем – градът, в който е роден той, третата на овчарите, а четвъртата на ангелите, възвестили раждането на Христос.

Adventskalendar

С детското любопитство и нетърпение да дойде празникът е свързана историята и на другия символ на Адвент – коледният календар.

Една от версиите за произхода му е съвсем практична и ни препраща към Германия през 1851 г. За да не отговаря всеки ден на въпросите на сина си Герхард „Кога ще дойде Рождество”, г-жа Ланг направила от картон специален календар като всеки ден до Коледа бил отбелязан с малко прозорче, а в него имало по една сладка. Порасналият Герхард се отличавал с предприемчив дух  и като собственик на мюнхенската печатницата Reichhold & Lang през 1908 г. отпечатал типографски тираж от 24 цветни картинки, които децата залепяли една по една върху парче картон във всеки от дните преди Коледа. В следващите години печатницата започнала да произвежда календари с малки вратички, зад всяка от които имало библейска или коледна картинка. Идеята се харесала на мнозина, но конкурентите на Герхард Ланг се множали по-бързо от клиентите му и през 30-те години фирмата му  фалирала.


Advent, Advent, die erste Kerze brennt!

Ванилови сладки и Адвент


По време на Втората световна война и в годините след нея поради недостиг на хартия и картон масовото производство на адвент календарите в Западна Европа временно се преустановява. През 50-те вече се забелязва икономическо оживление и на пазара отново се появяват различни модели.

През 1953 г. списание Newsweek публикува снимка на внуците на новоизбрания американски президент Айзенхауер, които държат в ръце адвент календар. Традицията да се отброяват дните до Коледа, отваряйки всеки ден малко прозорче, мигом става популярна и отвъд океана.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации