16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаНепозната Виена: Из Виенската опера с екскурзоводката Диана Пиперова

Непозната Виена: Из Виенската опера с екскурзоводката Диана Пиперова

-- Реклама --

Държавна опера отдавна е един символите на Виена и е сред водещите музикални институции в света. Историята ѝ е низ от трагични събития и триумфи. На сцената ѝ са пели най-големите имена на оперното изкуство, включително и много български оперни певци.

По време на неделната ни разходка „Непознатата Виена” екскурзоводката Диана Пиперова ни разказа за изграждането на сградата и драматичната съдба на нейните архитекти – архитектите Едуард ван дер Нюл и Август Зикард фон Зикардсбург, които не доживяват да видят откриването ѝ. Тя е построена по времето на император Франц Йосиф в периода 1861-1869 г. и е първата обществена постройка на известния булевард Ринг.

Тържествено открита на 25 май 1869 год. с постановката „Дон Жуан” на Моцарт, Операта е място не само за музикални изяви, но и за срещи на политиците. Сред прекрасните зали и фоайета най-разкошен е Чаеният салон, в който императорът се е оттеглял в почивките на представленията. Разгледахме и вестибюла, внушителното стълбище със статуите на седемте музи, мраморната зала, залата „Густав Малер“, фоайето на Мориц Швинд, терасата-лоджия, открита към Рингщрасе.

Детайлно и увлекателно Диана Пиперова разказа за най-известните директори на операта (Густав Малер, Херберт фон Караян, Йоан Холандер), за съдбата на някои от най-играните постановки, за навиците на аристокрацията и за традициите, спазвани и до днес.

105 години от рождението на българското сопрано Люба Велич – камерзингерин на Виенската опера

Запознахме се и със съдбата на големи български гласове като Люба Велич, Тодор Мазаров, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Красимира Стоянова. Поседяхме на най-скъпите места в зрителната зала и наблюдавахме изграждането на декорите за вечерното представление.

Диана Пиперова не пропусна да ни разкаже за любопитни детайли от фасадата на сградата, за фонтаните и различните входове.

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички свои приятели, които в неделния следобед решиха да бъдат с нас, за да опознаят отблизо миналото и настоящето на Виенската опера. Благодарим и на Диана Пиперова, която отново интересно и увлекателно ни преведе през коридорите на красивата сграда.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации