0.9 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрия70 нови еко автобуса ще се грижат за намаляване на вредните емисии...

70 нови еко автобуса ще се грижат за намаляване на вредните емисии във Виена

До 2026 г. Виена ще инвестира 5,6 милиарда евро в проекти, щадящи климата. До края на 2023 г. например ще бъде изграден център за електронна компетентност и ще бъдат закупени 70 автобуса без емисии за Wiener Linien.

-- Реклама --

До края на 2040 г. Виена трябва да бъде сто процента неутрален по отношение на климата град, затова управата продължава да полага усилия за намаляване на вредните емисии като инвестира в екологичен обществен транспорт. Благодарение на метрото и трамваите, които се захранват с екологично електричество, 80 процента от пътниците на Wiener Linien вече пътуват без вредни емисии. Сега автобусният парк отново се обновява. Wiener Linien купува 60 електрически и десет водородни автобуса, а в Зибенхиртен се изгражда и модерен център за електро компетентност.

Инвестиции за над 85 милиона евро

Повече от 45 млн. евро ще бъдат инвестирани в придобиването на новия автобусен парк, а други 40 млн. евро ще бъдат вложени в изграждането на център за електронна компетентност, който трябва да осигури необходимата инфраструктура за поддръжка и зареждане на еко автобусите.

22,5 милиона евро ще дойдат от федералното правителство, което оценява виенския проект като изключително важна стъпка за постепенното отказване от изкопаемите горива. Леонор Гевеслер (Зелени), министърка за мобилността, иновациите и технологиите, подчерта, че правителство за първи път инвестира в регионален автобусен транспорт, който се грижи за климата, чрез програмата за финансиране „Автобуси и инфраструктура без емисии“.

Гевеслер обяви намерението си да увеличи четири пъти дела на автобусите с нулеви емисии в Австрия до 2026 г.“Само ако преминем към възобновяеми енергийни източници и намалим потреблението си като цяло, можем да се справим с настоящата енергийна криза“, подчерта тя.

12 000 тона спестени вредни емисии

Както отбеляза Гудрун Зенк, изпълнителен директор на Wiener Linien, не само новите автобуси ще допринесат за опазването на климата. Модерният център за компетентност ще бъде оборудван с голяма фотоволтаична система, обхващаща целия покрив, а остатъчната топлина, генерирана при зареждането на електрическите автобуси, ще се използва за отопление на сградата на сервиза.

Очаква се 70-те електрически и водородни автобуса да изминат повече от 13 милиона километра през първите пет години на експлоатация, като по този начин ще спестят около 12 000 тона водородни емисии. Еко автобусите са оборудвани с батерии от последно поколение, а климатичната система на модела „Ecitaro“ на производителя Evobus Austria е снабдена с термопомпа.

Новите електрически автобуси са особено подходящи за равнинен терен, докато водородните автобуси ще се използват в хълмисти райони, като например в западната част на Виена, където има много лозя. Общо десет линии ще бъдат оборудвани с автобуси без емисии.

Очаква се до края на 2024 г. десетте водородни автобуса да бъдат постепенно въведени по линия 39А. Електрическите автобуси ще заменят моделите, задвижвани с изкопаеми горива, по линии 17A, 57A, 61A, 61B, 64A, 70A, 71A и 71B до края на 2025 г.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации