3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: Разходка с екскурзовод във Виенската държавна опера

Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод във Виенската държавна опера

-- Реклама --

Казват, че за да усети човек Виена трябва да се разходи в Шьонбрун, да се загуби в калдаръмените улички на центъра, да поседне в някое класическо виенско кафе и да посети Виенската опера. Със сигурност този списък може да е по-дълъг, защото австрийската столица е многопластов град, криещ изненади и тайни. Но Виена безспорно е град на музиката, а Операта отдавна се е превърнала в един от символите на града.

Сигурно затова, постоянно получаваме запитвания кога отново ще посетим красивата сграда, ще поседнем в залата, в която са пели и много български оперни звезди и ще се запознаем с историята на тази културна институция. Последната ни разходка за 2022 година ще бъде именно във Виенската опера.

Харесвана и критикувана, разрушавана и възстановявана, тя продължава да привлича вниманието и интереса на ценителите на оперното изкуство и почитателите на историята. Предлагаме ви да надникнем заедно в нейните дебри, да се разходим из заплетените ѝ коридори и скрити кътчета, да подишаме праха ѝ, да усетим атмосферата ѝ.

По време на разходката ще поседнем в залата и ще имаме възможност не само да видим как се изграждат декорите за вечерното представление, но и да усетим атмосферата на този храм на музиката снимка Нели Бижева-Такева

Когато се разделим, ще знаете много факти, цифри и някои малки тайни, като например какво общо имат войниците с отоплението, кой американски град красят конете-пегаси от фасадата, къде императорът си е пиел чая по време на представление, къде интервюират президента преди откриването на бала и много други – значими или просто любопитни подробности. Ще научим още и с кои моменти от българската история е свързана красивата сграда и кои големи български имена са се изявявали и продължават да жънат успехи на тази престижна сцена. Ще направим обиколка и отвън, за да разкрием детайли и елементи от фасадата, които едва ли сме забелязали досега.

снимка Нели Бижева-Такева

Из богатата и интересна история на музикалната институция отново ще ни преведе нашата обаятелна екскурзоводка Диана Пиперова.

На 13 ноември (неделя) 2022 г. в 13.15 ч ще се срещнем пред входа в ляво на Операта. Ще ни познаете по плаката с надпис „Непознатата Виенска опера”. Според разписанието за организирани турове, можем да влезем в 13.45 ч. Разходката из вътрешните помещения трае около 50 минути. Останалото време ще посветим на външната архитектура на знаменитата сграда.

И така.

Непознатата Виена: Виенската държавна опера” – обиколка отвън и отвътре с беседа на български език от професионален екскурзовод

Входът в ляво на сградата, пред който ще се срещнем

Кога: 13 ноември 2022 г от 13.15 ч.

Къде: Виенската опера, входът за туристически турове (от лявата страна на сградата), Opernring 2

Цена: За възрастни – 27 евро (беседа, вход за Операта и включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца над 6 години – 8 евро (вход за Операта)

За студенти – 20 евро ( беседа, вход за Операта и слушалки)

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net   или телефон 0650 5311792 е задължително.

Може да използвате автоматичната форма за записване ТУК (тъй като разходката е една и по изключение е от 13.15 ч., е без значение кой час ще маркирате)

Разходката е само една и броят на гостите е ограничен до 30 човека!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации