5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаБарокът и Виена или какво научихме по време на тематичната ни разходка

Барокът и Виена или какво научихме по време на тематичната ни разходка

-- Реклама --

Богатото великолепие и раздвижените форми са отличителните черти на бароковата епоха, която започва във Виена с Контрареформацията около 1600 г. Когато в Италия този стил вече залязва, в Австрия той бележи своя възход. Така, учейки се от най-добрите образци, местните майстори създават типично австрийски стил в това изкуство.

Непознатата Виена: Барокова архитектура в центъра на столицата – разходка с екскурзовод

По време на неделната ни разходка, посветена на барока във Виена, екскурзоводката Диана Пиперова ни разказа много интересни подробности за този архитектурен стил и ни показа прекрасни негови образци.

Висшият барок във Виена започва след поражението на турската обсада през 1683 г. и е доминиран от архитекти като Йохан Бернхард Фишер фон Ерлах, сина му Йозеф Емануел Фишер фон Ерлах и Йохан Лукас фон Хилдебрандт, както и многобройните им сътрудници и ученици. Диана Пиперова ни преведе през най-важните исторически събития и икономическите и културни предпоставки, допринесли за късния възход на барока в империята на Хабсбургите.

Барокът, намерил отражение във великолепните църкви, се превръща в символ на църковната победа над протестантите и възвисяването на Бога и църквата. В същото време пищната украса на дворците на владетелите има за цел да покаже тяхната сила и мощ.

Видяхме прекрасни образци светски сгради като Зимния дорец на принц Евгений Савойски или Старото кметство на Виена. Открихме и истински перли, които все още чакат да бъдат изтупани от праха на времето.

Спряхме се пред  църквата на хърватската католическа общност на площада Am Hof и пред „Св.Петър”. Научихме много и за историята на красивия фонтан на площада Neuer Markt, за двореца Бартолоти-Партенфелд на Грабен, за Колоната на чумата и колоната на Am Hof, за реставрирания фонтан на Hoher Markt, Старото кметстово на Виена и още, и още…

Беше дълга разходка из тесните улички на първи район, която ни позволи да видим с други очи уж познати вече сгради, да открием нови детайли и да обогатим познанията си за любимата Виена.

Благодарим на всички наши приятели, които бяха с нас. Благодарим и на екскурзоводката Диана Пиперова, която за пореден път увлекателно ни преведе през историята на австрийската столица, пречупвайки я през нова перспектива.

Очакваме новата ни среща през ноември!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации