23.4 C
Виена
неделя, 1 октомври, 2023
spot_img
НачалоAвстрияПет великолепни църкви в центъра на Виена

Пет великолепни църкви в центъра на Виена

-- Реклама --

Потънали в бароково великолепие или застинали в строгите линии на готиката църквите са много повече от молитвен дом и място за уединение. Те са разказвачи на истории, пазители на тайни, музикални зали, художествени галерии.

В центъра на Виена се издигат величествената катедрала „Св.Стефан“, красивата църква „Св.Карл“, изваяната Фотивкирхе. Но тихите улички на първи район са прегърнали и други перли на църковната архитектура.

Чрез снимките на фотографката Елена Масларова-Лени ще ви покажем пет забележителни църкви, свързани с историята на австрийската столица.

_________________

Фото Меланж 3х3: Десет въпроса към Елена Масларова, фотограф

________________

Augustinerkirche

В придворната енорийска църква „Свети Августин“ се провеждат многобройни сватби на императорското семейство. Тук, на Йозефсплац, Мария Терезия се омъжва за Франц Стефан Лотарингски, император Франц Йосиф – за своята Сиси, престолонаследникът Рудолф – за принцеса Стефани, а императорът на Франция Наполеон – за своята Мария Луиза.

Особено внимание заслужават гробницата на ерцхерцогиня Мария Кристина от Антонио Канова (построена между 1798 и 1805 г.) и готическият параклис „Свети Георги“ (построен през 1337 г.; достъпът до него минава през параклиса „Лорето“). В църквата се намира и т.нар. крипта на сърцата, където в сребърни урни се съхраняват 54 сърца на представители на Хабсбургската династия.

Августинската църква притежава два великолепни органа, които са издигали нейния в света на музиката. Тук Франц Шуберт дирижира своята Меса във фа мажор, а Антон Брукнер прави премиерата на своята Меса във фа минор.

Maria am Gestade – готическо бижу в центъра на града

Изключително красива е не само самата римокатолическа църква, но и районът около Мария ам Гестаде (Дева Мария на брега), недалеч от Шведенплац. Това е красиво, тихо и приятно място за съзерцание, където почива свети Клеменс Мария Хофбауер.

Името „am Gestade“ напомня, че в миналото стръмният бряг (Hochgestade), включващ и църквата, се е намирал на ръкава на Дунав, който тече по днешната река Залцгрис. Така тя е била, наред с другото, църква на рибарите и дунавските лодкари. Мария Гестаде, както и църквите „Свети Петър“ и „Рупрехт“, е една от най-старите църкви във Виена.

Историята ѝ не е ясно документирана, но се твърди, че на нейно място в миналото е имало параклис, който вероятно е построен още през 9 век. Днес църквата служи като място за поклонение на чешките и словашките религиозни общности.

Църквата на миноритите

Това е римокатолическа църква в центъра на града и една от най-старите църкви във Виена. Първото документирано споменаване на църквата на миноритите е от началото на XIII век. През 1224 г. църквата е предоставена на францискански монаси (или на ордена на „минорите“). Тя е преживяла бурна история, тъй като многократно е сменяла собствениците си и често е била разрушавана, което обяснява интересната структура на сградата.

Църквата „Свети Петър“

Църквата „Свети Петър“ се намира на малък площад в централната част на града, съвсем близо до Грабена и Чумната колона.

Църквата „Свети Петър“ във Виена е втората най-стара църква в града. Смята се, че първоначалната сграда на църквата е построена от Карл Велики, но е опожарена през 1661 г. Новата църква, вдъхновена от базиликата „Свети Петър“ в Рим, е осветена през 1733 г., а релефно пано от външната страна на църквата разказва легендата за Карл Велики. Църквата „Свети Петър“ е първата куполна сграда във Виена и има богато украсен интериор с цветни фрески и златна мазилка. Тя е един най-забележителните образци на бароковата архитектура в центъра на Виена.

Йезуитската църква

Йезуитската църква е чудесен пример за барокова архитектура, дело на йезуитския архитект и художник – Андреа Поцо. Тя е посветена на приемането на Дева Мария на небето. Нейното спасение символизира спасението на човечеството и победата на Бога над злото. Това тържество е отразено в интериора на църквата, който е изрисуван с триумфални ярки цветове и злато.

Францисканската църква

Тази църквата е посветена на Свети Йероним. Сградата е включена в списъка на културните паметници. В църквата се намира най-старият действащ орган във Виена – органът на Вьохерл. Францисканският орден има първия си манастир във Виена от 1451 г. – „Свети Теобалд об дер Лаймгрубе“, който е разрушен през 1529 г. През 1589 г., след дълги преговори, общината на Виена отстъпва на францисканците празния манастир на каещите се, строен от 1383 до 1387 г. Днес манастирът принадлежи на Францисканската провинция в Австрия.

Ако искате да научите повече за бароковата архитектура в центъра на Виена, заповядайте на тематичната разходка „Непозната Виена“ с екскурозоводката Диана Пиперова. Темата за 16 октомври е „Барокова архитектура в центъра на столицата“. Всички подробности ще намерите ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации