-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБаба Петя и уханието на топла питка в училище

Баба Петя и уханието на топла питка в училище

-- Реклама --

Когато нещо хубаво трябва да се случи, всички малки нишки сами се събират накуп. Така по една случайност и в помощ на дъщеря си баба Петя се оказва в българското училище „Дунав” в Линц и вече печели сърцата на второкласниците. Не, не, тя не им преподава родинознание, нито пък сама сяда на чина. Баба Петя има специална задача.

Проблем и решение

Но нека започнем по ред. Дарина Тонкова е създател и ръководител на училището и вече повече от 17 години дава възможност на българчетата в Линц, а от скоро и на тези във Велс, Залцбург и Мария ам Зее да учат родния си език, традиции и история. Когато подрежда програмата за новата учебна година, се сблъсква с проблем – рано сутринта се отваря „прозорец” за второкласниците, който не знае как да запълни. В безизходицата почти на шега предлага на майка си да дойде да ѝ помага.

_______________

Дарина Тонкова, ръководител на българско училище „Дунав“ в Линц: Да си български учител зад граница е преди всичко кауза

_______________

Баба Петя в училище

Баба Петя е Хасково. Отгледала е три деца, а сега се радва на четири внучета, които живеят в Австрия. Останала сама в България, тя решава да дойде при дъщеря си в Линц. Всичко е много хубаво, но възрастната жена не може да се отпусне напълно и все търси нещо, което да даде повече смисъл на ежедневието ѝ. Уж на шега, но идеята на Дарина я завладява и тя с трепет започва да се готви за първата среща с учениците. Решава, че в нейния ”час” ще се готви, за да могат малчуганите хем да усвоят някои кулинарни умения, хем да хапнат нещо вкусно.

Всяко охлювче е завито от сръчните ръце на децата с помощта на баба Петя

Първият „урок” е посветен на питка „Слънце”, а рецептата идва от една от любимите книжки на учениците от поредицата „Българознайко”. Децата пристигат подготвени с престилки и точилки, забъркват тестото и оформят охлювчета. Отредените 45 минути бързо излитат и второкласниците влизат в класната стая. Когато излизат в междучасие, наоколо ухае на прясно изпечена питка. Ученици от всички класове заедно я разчупват и похапват сладко. Доволните и усмихнати лица на децата са голямата награда и вдъхновение за баба Петя.

С ентусиазъм тя търси нови рецепти, които да изпробва с палавниците. Така следващата събота малките готвачи под вещото ръководство на баба Петя приготвят вкусни сладки гевречета. Децата са толкова очаровани от възможността да готвят с помощта на баба, че вече идват по-рано в училище и дори са готови да останат по-дълго. Съвместното готвене ги сближава, дава им повод за нови шеги и закачки. Родителите също започват активно да се включват в новия „учебен предмет“.

Баба Петя (първата в ляво на първия ред) активно се включва и в културния живот на българите в Линц. Снимка с журналиста Георги Тошев след представянето на книгата му за актьора Георги Парцалев

Куп усмихнати детски лица и една щастлива баба

 „Мама се промени, стана по-жизнена, усмихната, забързана. Пълна е с идеи, рови се за рецепти, които ние у дома трябва първи да изпробваме, прави планове”, разказва Дарина Тонкова. Контактът с учениците дава свежи сили на баба Петя и ѝ вдъхва нова енергия. „Не съм професионален готвач, но готвя хубаво и има какво да покажа на децата”, споделя тя. Възрастната жена внимателно преценява коя рецепта е подходяща за учениците и следи техните желания. Затова вече е планувала да пекат курабийки, защото така всеки ще може сам да избере и извае различни формички. Тя калкулира и колко продукти ще ѝ бъдат нужни, за да приготви достатъчно количество за всички, защото наскоро се е появил и един татко, служител в Министерство на глада.

Куп усмихнати детски лица и една щастлива баба. Това е резултатът от една спонтанна идея, която сближава поколенията и носи нови емоции и радост и за възрастните, и за децата.

Баба Петя с радост ни сподели рецептата за сладките гевречата:

Необходими продукти:

250 гр.брашно, 3 с.л кисело мляко, 3 с.л. захар, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.л. сол, 1,5 к.ч. олио

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта и към тях прибавете киселото мляко със содата. Постепенно добавяте брашно, в което вече е сложена солта, и бъркате до получаване на меко тесто. Късате малки топчета, които оформяте като гевречета и пържите в сгорещено олио. Готовите гевречета се поднасят топли, по желание поръсени с пудра захар.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации