7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПовреда или саботаж в рафинерията на OMV

Повреда или саботаж в рафинерията на OMV

След като в газопровода "Северен поток" бяха открити течове, ЕС и много експерти предполагат, че става дума за саботаж. Аварията в рафинерията на OMV от началото на юни 2022 може да е била и акт на саботаж, съобщават днес няколко издания в Австрия.

-- Реклама --

През юни главната дестилационна инсталация на енергийния гигант OMV, намираща се на входа на Виена, бе сериозно повредена от „механичен инцидент“ по време на заключителната инспекция по законово предписаната поддръжка. Последиците от тази повреда засегнаха сериозно страната, тъй като в много бензиностанции се стигна до недостиг на дизелово гориво, а правителството трябваше да освободи десетки хиляди тона гориво от стратегическите резерви на републиката.

Очаква се ситуацията да се успокои едва през октомври, когато рафинерията ще започне отново да функционира.

Повреда или саботаж?

Докато OMV и до днес официално настоява за инцидент, Държавната служба за сигурност и националните органи за сигурност в момента разследват евентуален саботаж. Това съобщава днес Krone Zeitung. В отговор на въпрос Министерството на вътрешните работи посочва само, че като част от критичната инфраструктура за Австрия за инсталацията „редовно се изготвя доклад за състоянието на заплахата, който се включва в оперативната работа на полицията“.

Всекидневникът Kurier също се обръща към OMV с въпроси по подозрения в саботаж. Според говорител на компанията няма и най-малък признак за това. Според в. „Куриер“ обаче някои мениджъри на OMV се съмняват, че става дума за инцидент. Вестникът продължава: „Фактът, че няма следи, може да се дължи на това, че OMV винаги се е придържала към версията за произшествието пред разследващите“, пише изданието, като се позовава на източници от сектора за сигурност.

_______________

Войната в Украйна и голямото европейско събуждане по отношение на руската газова политика

______________

Тези подозрения излизат в момент, в който властите се опитват да изяснят саботажа на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ в Балтийско море, извършен вероятно от дълбоководни водолази.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации