6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво трябва да знаем за гласуването на 2 октомври 2022

Какво трябва да знаем за гласуването на 2 октомври 2022

-- Реклама --

На 2 октомври, неделя, 2022 българските граждани отново ще гласуват за парламент.

Българите, живеещи в Австрия и тези, които в изборния ден се намират на територията на алпийската република, ще имат възможност да упражнят правото си на глас в 15 избирателни секции – осем във Виена и още в Линц, Грац, Клагенфурт, Брегенц, Залцбург, Велс и Инсбрук.

Какво трябва да знаем за изборния ден

Изборният ден започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 ч. местно време на 2 октомври 2022 г.

Избирателите, които не са подали предварително заявление за гласуване, спокойно могат да упражнят избирателното си право. Те ще бъдат допълнително вписвани в списъците в изборния ден.

Те могат да гласувате във всяко място, където има разкрита избирателна секция за гласуване извън страната. В случай, че заявлението за гласуване извън страната е подадено за място и държава, различни от местонахождението ви в изборния ден, ще бъдете допуснати да гласувате, след като представите декларация по образец пред СИК (Приложение № 22-НС от изборните книжа).

Машинно гласуване

Във всички избирателните секции във Виена, както и в Залцбург и Инсбрук гласуването ще бъде с машини.

В останалите избирателни секции вотът ще бъде упражнен с хартиена бюлетина.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Необходими документи за гласуване

Съгласно Изборния кодекс, избирател, който гласува извън страната, удостоверява самоличността си с паспорт, лична карта или военна карта.

В случай че срокът на валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

Важно! За разлика от предишните избори, на 2 октомври няма да бъдат допускани да гласуват лица с изтекли документи за самоличност, ако те не представят удостоверение, че са подали заявления за нови лични документи.

Адреси на избирателните секции

Още подробности за адресите на избирателните секции ще намерите ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации