10.1 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСилно българско участие в 10-то издание на фестивала WienWoche

Силно българско участие в 10-то издание на фестивала WienWoche

-- Реклама --

От самото създаване на виенския фестивал до юбилейното му десето издание сред организаторите и участниците винаги има и български имена.

WIENWOCHE на 10 години

WIENWOCHE е виенски фестивал, който експериментира със сливането на творчески практики и активизъм. Той поставя на широката сцена в различни размери и формати и от различни страни на изкуството и социалните движения актуални въпроси и проблеми, вълнуващи съвременния човек. Фестивалът се провежда редовно от 2012 г. насам през месец септември.

WIENWOCHE представя културата като намеса в социални, политически и културни дебати – с цел да направи темите видими и да ги придвижи напред в дневния ред на обществото. Събитието има за цел да разшири границите на артистичните и културните практики и да ги направи достъпни за всички социални групи, живеещи в града. Участници и организатори се стремят да покажат обединителната, а не разграничителната сила на разнообразието и различието.

Спонсор на фестивала WIENWOCHE е независимата асоциация Verein zur Förderung der Stadtbenutzung (Асоциация за насърчаване на градското ползване).

Тази година WIENWOCHE празнува годишнина, а юбилейното десето издание е под надслов „Обратно към нормалността“. Чрез различни формати участници, публика и организатори ще се опитат да погледнат назад и да преосмислят днешната концепция за „нормалност“.

Български имена

За настоящата популярност и престиж на фестивала своя принос имат две българки, които са сред първите директори, даващи артистичния облик на фестивала. Това са Радостина Патулова и Петя Димитрова, които от години живеят и творят във Виена.

Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе от 16 до 25 септември на различни места във Виена. В многобройните изложби, дискусионни панели и уъркшопове и други събития участие ще вземат и много българи.

На 18 септември ще бъде открита изложбата Doing the dirty Work, в която със свои торби участват Петя Димитрова и Виолета Иванова.

На 21 септември от 19.00 до 21.00 ч е дискусията Artist Visa: A new Perspective, в която участие ще вземат Северина Дицов и Миглена Хофер, създателки на Austria for beginners.

______________________

Работещи момичета: Миглена Хофер и Северина Дицов – за равенството на жените, ковид уроците и трудния, но не невъзможен баланс между работа и семейство

Austria for beginners: Интеграцията означава познаване и спазване на местните правила и норми

________________________

Ден по-късно, на 22 септември е прожекцията на документалния филм The price of Sex на родената в България журналистка Мими Чакърова.

В дискусията From Household to Union: Women in organizing ще се включи сънародничката ни Милена Панева, правен съветник към австрийските профсъюзи.

__________________

Милена Панева, правен съветник към ÖGB: Щастлива съм, че с работата си помагам на хората

Милена Панева, юрист: Запознайте се с трудовите си права още преди започване на работа

__________________

Цялата програма на фестивал с подробно описание на часовете и местата, на които се провеждат събитията може да намерите ТУК.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации