10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРазходка с екскурзовод из неповторимия Залцбург

Разходка с екскурзовод из неповторимия Залцбург

Макар и рядко, с екскурзоводката Диана Пиперова си позволяваме да изнесем нашите тематични разходки "Непознатата Виена" извън столицата. Така разгледахме манастира в Мелк, живописния Дюрнщайн, Баден. Този път си позволяваме да попътуваме малко повече и да поканим нашите приятели на разходка в Залцбург. Елате с нас, за да научите нови и интересни неща за историята и културата на този забележителен град.

-- Реклама --

Залцбург е много специален град, с много лица и много слоеве за разкриване, с история от времето на келтите и римляните. Той е блестящ, разкошен, жителите му са със специално самочувствие и често се разхождат с особена гордост в типичните си носии. Залцбург е градът на Моцарт и това личи на всяка крачка. Понякога свръх-експлоатацията на образа на гениалния композитор дотежава, но пък само тук могат да се купят оригиналните моцартови бонбони, обвити в сребрист станиол.

Залцбург е градът на църквите и манастирите, него дори Наполеон не е успял да го секуляризира. Архиепископите му са имали големи амбиции и нищо ги е спирало по пътя им към тяхното осъществяване, ненапразно е наричан „Северният“ или „Малкият Рим“.

Това е градът на Караян и Залцбургските фестивални седмици, когато тук си дават среща творческата интелигенция и парите. Залцбург е градът на големите църковни площади и тесните търговски улички, на внушителната крепост – най-голямата в Европа и на най-малката къща – един тесен тунел с покрив, на емблематичното кафе „Томасели“ с 45 вида торти и сладкиши, в което сигурно са седяли Моцарт и баща му, на двореца Мирабел, който един архиепископ построил за любовницата си, родила му 15 деца, че отгоре на всичкото била и протестантка, което в това църковно католическо княжество е било повече от смъртен грях.

снимка Паулина Драгоева

Залцбур е и градът на един голям, но недолюбван заради драматичната му биография поет – Георг Тракл, на Стефан Цвайг, живял с жена си тук преди на поеме към емиграцията и двойното самоубийство, на Томас Бернхард, големия драматург, който започнал кариерата си тук като млад журналист и чирак в бакалия, на Макс Райнхардт, на който е кръстен Театралният семинар във Виена, на Йозеф Мор, написал текста на „Тиха нощ, свята нощ“…

Ще се разходим заедно из този забележителен град, ще Ви покажем неговата бляскава страна, но ще надникнем и в тъмните му дълбини, ще Ви разкажем тъжни и смешни истории, ще отдадем заслуженото на известните и заслужили синове и дъщери на Залцбург и накрая ще си тръгнем с един много личен, специален спомен от него.

снимка Елена Масларова-Лени

Разбира се, ще пробваме торти и сладкиши, кафе и бонбони, защото това си е част от програмата при всяко посещение на Залцбург и негов заслужен завършек. А може да си тръгнем и с някой залцбургски сувенир или подаръче.

Във всеки случай с екскурзоводката Диана Пиперова ще направим всичко по силите ни да прекараме един незабравим ден.

Едва ли има нужда да ви убеждаваме, че Залцбург е град, който трябва да се разгледа, но се надяваме да сме ви убедили да дойдете с нас на 24 септември 2022 в 11.15 ч. На Mirabellplatz 2 се намира малък павилион, от който тръгват туристическите разходки из града. Там е мястото на нашата среща.

Разходка с екскурзоводката Диана Пиперова из Залцбург

КОГА: 24 септемри, събота, 2022 г. от 11.15 ч.

КЪДЕ: Mirabellplatz 2, Залцбург

Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки –2 евро).

За студенти – 10 евро

Разходката е с продължителност около два часа и не обхваща качване на крепостта.

Предварително записване ТУК или на имейл diana.piperova@gmx.net и на телефон 0650 5311792  е задължително!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации