8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКовид: Учебната година в Австрия започва без тестове и маски

Ковид: Учебната година в Австрия започва без тестове и маски

Училищната администрация ще има възможност да изисква антигенни тестове или маски за ограничен период от две седмици - например, ако в даден клас се появят случаи на инфекция. Всякакви други мерки ще изискват одобрението на дирекцията по образование или на министерството.

-- Реклама --

За децата, живеещи във Виена, Долна Австрия и Бургенланд новата учебна година започва в понеделник, 5 септември. За останалите провинции – една седмица по-късно или на 12 септември. Очакванията на министерство на образованието са тази учебна година да бъде значително по-малко повлияна от коронавируса и мерките, свързани с него.

Без задължителни тестове за коронавирус

Задължението за тестване за коронавирус в училищата засега е преустановено.

Въпреки това съответната училищна дирекция може да наложи  задължителни антигенни тестове за срок до две седмици в обосновани случаи, например при известни инфекции в класа – тогава те са задължителни и за участие в обучението в клас. Със съгласието на съответната образователна дирекция при необходимост този период може да бъде удължен. PCR тестовете ще могат да се назначават само от Министерството на образованието. Затова училищата трябва винаги да разполагат със запаси от антигенни тестове за две седмици (максимум три теста на човек за седмица)  като министерството призовава да не се поръчват твърде много комплекти с тестове.

________________

Първи учебен ден в австрийското училище

Първи „първи учебен ден“  – осем кратки съвета как да се справим с промяната

Какво да сложа днес в Jausenbox?

__________________

На училище без задължителни маски

Носенето на маски в училище вече не е задължително, но и тук са предвидени изключения.

При обосновани случаи, например случаи на заразяване в клас, училищното ръководство може да разпореди задължително използване на маски за период до две седмици. Както и в случая със задължителните тестове, това трябва да бъде „обосновано въз основа на доказателства за честотата на инфекциите в училището“. С одобрението на дирекция „Образование“ е възможно маските да останат и за повече от две седмици.  

Задължително присъствени занимания

Предвижда се учебните занимания да бъдат задължително присъствени. Изключения поради COVID се правят само в случай на ограничение на движението поради инфекция или ако учениците, законните настойници или лицата, живеещи в домакинството, принадлежат към рискова група, или ако учениците „не се чувстват в състояние да посещават учебните занятия поради причини, свързани с COVID-19“. Това обаче трябва да бъде документирано с медицинско свидетелство.

__________________

Система на оценяване в австрийските училища

Структура на образователната система в Австрия

Възможности за целодневно обучение и грижа в началното и средно училище в град Виена

________________

Инфектираните лица без симптоми могат да ходят на училище с маска FFP2

Учители и ученици (над 11 години), които са позитивни, но нямат симптоми на Ковид и се чувстват добре могат да посещават учебни занятия, носейки FFP2 маски. Изключения са децата в началните училища, защото се предполага, че те не могат да носят маска FFP2 през целия ден.

За учениците или учителите без симптоми трябва да се осигури помещение в училищата, в които те могат да стоят без маска. Решението дали някой, който е позитивен, но не проявява симптоми, може да преподава или да участва в учебния процес е лично. Тези, които се чувстват здрави, имат възможност да посещават училище, а тези, които се чувстват болни, трябва да си останат вкъщи. Ако са налице симптоми като кашлица, хрипове и т.н., засегнатите трябва да си останат вкъщи във всички случаи.

Засега училищната администрация на провинции Долна Австрия, Бургенланд и Виена, в които учебната година започва на пети септември, отказва да приложи възможността заразени лица, макар и без симптоми, да посещават училищата. Това се отнася както за педагогическия персонал, така и за учениците и засяга само държавните училища.

Полезни адреси: 

Български училища в Австрия

Езикови консултации и курсове по немски език за деца от 2 до 10 години (възможност за контакт на български език)

 Austria for beginners – неправителствена организация, която помага на новодошлите чужденци да се справят с правните и административни процедури в Австрия. (възможност за контакт на български език)

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации