14.8 C
Виена
неделя, 5 май, 2024
spot_img
НачалоБългарияКонцерт на Васко Василев във Виена

Концерт на Васко Василев във Виена

-- Реклама --

На 24 септември големият български цигулар Васко Василев ще зарадва своите почитатели във Виена с концерт в Sofiasäle.

Васко Василев (р. 1970) е сред най-големите имена в света на музиката. Още седемгодишен той свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България. На 9 г. записва първата си дългосвиреща плоча със Софийската филхармония. На 10 г. започва образованието си в Централното музикално училище към Московската консерватория. Още като тинейджър печели големи конкурси за цигулка – „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Генуа и пресата започва да го нарича „Супер Паганини”.

___________________

„Аз съм хамелеон. Мога да бъда всякакъв“: Васко Василев отговаря на Макс Фриш

__________________

На 21 г. печели титлата „Супер солист“ на Лионската опера във Франция, а на 24 г. става най-младият концертмайстор в Кралската опера – Лондон. Днес е артистичен директор на солистите в Ковънд Гардън, на Балтийския неополис оркестър и на „Лауреатите”, оркестър съставен изцяло от носители на големи междунарoдни награди.

През 2005 г. Васко Василев прави своя дебют като диригент в Роял Албърт Хол в Лондон. Води майсторски класове и изнася концерти по цял свят. Като солист той свири както стандартни класически творби, така и модерни съвременни произведения. Той застава на една сцена със световноизвестни изпълнители като Майкъл ДжаксънМадона, Стинг, Дзукеро, Пласидо Доминго и др.

Васко Василев свири с цигулка „Амати“ на възраст около 305 г.  От нея в света съществуват десет екземпляра.

Васко Василев във Виена

КОГА: 24 септември от 19.30 ч.

КЪДЕ: Sofiasäle, Marxergasse 17, 1030

Билети за концерта може да закупите ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации