4 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияТормоз докато заплахите победят

Тормоз докато заплахите победят

Смъртта на лекарката, получавала смъртни заплахи от противници на Ковид-ваксините, потресе Австрия

-- Реклама --

Лиза-Мария Келермайер е общопрактикуващ лекар в Зеевалхен, провинция Горна Австрия. Уважавана, усмихната, отдадена на работа си. Келермайер е от медиците, които подкрепят епидемичните мерките срещу Ковид и защитават ваксините като средство за превенция срещу вируса. Тази ѝ активна гражданска позиция не остава незабелязана от противниците на ваксинацията и някои крайнодесни кръгове. Животът на 36-годишната лекарка тотално се променя преди седем месеца, когато започва да получава анонимни заплахи за живота си. Тя инвестира над 100 000 евро в охранителни системи на кабинета си, за да може всеки там да се чувства сигурно. Алармира и полицията, но там не взимат на сериозно жалбата на лекарката. Нито полицията, нито лекарският съюз, нито правозащитните органи предприемат някакви действия да открият откъде идват грозните заплахи, които Лиза-Мария Келермайер продължава да получава. Единствено хакерка от Германия, успява да проследи съобщенията и открива връзка с крайнодесните среди.

Междувременно здравето на лекарката се влошава. На 27 юни напълно безпомощна тя официално затваря кабинета си поради невъзможност да поддържа скъпата охрана.

Съобщение на Лиза-Мария Келермайер в Туитър, че затваря временно кабинета си. няколко седмици по-късно тя пояснява, че окончателно прекратява практиката си.

На 29 юли е открита мъртва в кабинета си. Оставила е и прощално писмо.

Австрийското общество е потресено. „Преди две седмици тя вече се е опитала да отнеме живота си, настанена е в психиатрично заведение и е освободена на следващия ден. Очевидно дори опитът ѝ за самоубийство не е бил възприет достатъчно сериозно. Това е драмата на тази отдадена на работата си лекарка от Зеевалхен: не я приемат на сериозно”. Това пише журналистът Флориан Кленк във „Фалтер”.

„Келермайр не остава съвсем сама: много хора я окуражават и я молят да продължи. Но решаващите органи – тези, които имат силата да променят ситуацията – реагират твърде колебливо. Разследванията срещу съобщенията, съдържащи омраза, поне преди да бъдат отразени в медиите, са повече от небрежни”, коментира и „Дер Щандард”.

Случаят „Келермайр“ е толкова трагичен и тъжен, защото показва как омразата в мрежата, омразата на агресивните противници на ваксинацията, но и небрежната полицейска работа и мълчанието на институциите могат да доведат човек до лудост и в крайна сметка до смърт.

Жената е била травмирана, шокирана, уплашена и въвлечена в ужасяващия сценарий, който преследвачите ѝ са ѝ нарисували. Тя се страхува, че никога повече няма да може да работи. Мобингът, анонимният тормоз в социалните мрежи, речта на омраза обикновено не засягат жертвите си в реалния живот, но поразяват главно съзнанието им. Човек губи вътрешния си мир, вътрешната си сигурност, живее постоянно в паника и страх. Хората, които вече са психически увредени, стават лесно уязвими и могат лесно да се разпаднат.

Твърде евтино и елементарно би било да се твърди, че полицията в Горна Австрия е частично виновна за смъртта на тази лекарка. Но властта носи отговорност за това, че не е намерила нито правилния начин, нито точния тон, с който да реагира в тази ситуация. Тормозът, организиран в различни Телеграм канали от антиваксъри, които се предполага, че са близки до крайнодесните среди, не бива да бъде оставян без последствия и санкции. Случаят „Келермайр“ не е просто самоубийство на психически разстроена жена. Той би трябвало да е причина полицията да проучи истинската опасност от престъпления от омраза. Това е алармен сигнал и за обществото, което също трябва да реагира на анонимния тормоз в социалните мрежи.

Този случай обаче излиза далеч извън границите на малкото селце в Горна Австрия. Защото речта на омразата, нападките, заплахите и обидите са станали почти ежедневие в социалните мрежи. Скрити зад анонимността, невиждайки и непознавайки човека отсреща, мнозина прекрачват границата на добрия тон без да мислят за последствията. Колкото и да сме различни в мненията и оценките си за света около нас, има някои морални и етични норми, които не бива да бъдат прекрачвани. Защото всички сме хора и понякога сме опасно крехки и раними.

Хора, които преживяват психическа или емоционална криза, могат да потърсят помощ на този адрес: kriseninterventionszentrum.at

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации