8 C
Виена
сряда, 28 февруари, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия отмени карантината за заразени с коронавирус

Австрия отмени карантината за заразени с коронавирус

-- Реклама --

От 1 август заразените с корона вирус няма да остават в задължителна карантина.

Това съобщи министърът на здравеопазването Йоханес Раух (Зелени) на пресконференция след среща със здравните служители на провинциите. Всеки, който не проявява симптоми и се чувства добре, може да напусне дома си дори след положителен тест за Ковид.  Въвеждат се определени  ограничения в движението, а маските FFP2 трябва да се носят, освен ако човек не е на открито и няма други хора в радиус от два метра.

Край на карантината от август

Здравният министър каза, че пандемията навлиза в нова фаза, в която основните инструментите за борба с болестта са ваксинацията и лекарствата. Той подчерта, че при вземането на решението са взети предвид и психологическите последици от кризата, както и че все повече хора прекарват заболяването леко. Главният лекар Катарина Райх добави, че коронавирусът ще остане в обозримо бъдеще и че човек трябва да бъде подготвен за това. Тя посочи, че само 50% от заразените влизат в болница с Covid.

Болните си остават вкъщи

Раух обаче призовава към предпазливост. „Тези, които са болни, остават вкъщи“. Тук ще има известно облекчение, тъй като електронният болничен лист ще бъде въведен отново.

_______________

Последици от пандемията: Повишена смъртност и намалена раждаемост

_______________

Ограничения след положителен тест за Ковид

Хора с положителен тест, които нямат симптоми за Ковид, ще могат да ходят на работа като задължително носят маска. Това обаче не се отнася за професиите, при които носенето на маска прави невъзможно изпълнението на дадена работа, като например логопедите и музикантите.

В наредбата се предвиждат определени ограничения за заразените с Ковид. Те не могат да влизат в болници, старчески домове, заведения за хора с увреждания и спа центрове, детски заведения, начални училища и центрове за извънкласни грижи. Но ако работят там, могат да изпълняват служебните си задължения като носят задължително FPP2 маска.

Ограниченията за движение се прилагат дори при положителен антигенен тест. Ако заразяването не се потвърди чрез PCR тест, ограниченията отпадат. Във всеки случай ограниченията ще важат за максимум десет дни, а след пет заразеното лице може да тества и при негативен резултат да бъде освободено.

Защита на рисковите групи

Хора, при които въпреки ваксинацията има риск от тежко протичане на заболяването, и такива, които по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани, ще имат право да си остават у дома в случай на положителен тест и липса на симптоми.

Критика

Решението за отпадане на карантината среща много критика както от политици, така и от лекари и експерти. Изненадващо здравният министър бе критикуван и от собствената си съпруга, която е лидер на Социалистическата партия във Форалберг. В нарочно прессъобщение Габи Сприклер-Фалсшлунгер определи решението като „грешно” и предвиди рязко покачване на случаите през есента.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг каза, че отпадането на карантината е „стъпка в грешна посока”. Въпреки това столицата този път няма да поеме по собствен път, тъй като ще бъде изключително сложно да се проследи прилагането на специлани правила в град с над 300 000 приходящи всеки ден.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации