0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияДолна Австрия е първата провинция, която въвежда отстъпка от цената на електроенергията

Долна Австрия е първата провинция, която въвежда отстъпка от цената на електроенергията

Субсидията носи облекчение от 11 цента на киловатчас за 80% от средното потребление на домакинствата. За нея ще може да се кандидатства от септември.

-- Реклама --

Преди около седмица и половина Йохана Микъл-Лайтнер обяви, че поддържа идеята за ограничаване на цените на електроенергията. Сега вече тя предприема и конкретни действия – Долна Австрия стана първата провинция в алпийската република, която въвежда специална субсидия, подпомагаща домакинствата и стимулираща пестенето на ток.

11 цента отстъпка

С оглед на инфлацията провинция Долна Австрия въвежда отстъпка от цената на електроенергията. Йохана Микъл-Лайтнер (ÖVP), министър-председателка на провинцията, обяви в сряда в Санкт Пьолтен облекчение от 11 цента на киловатчас за 80 процента от средното потребление на домакинствата. Изчислението се основава на броя на лицата, живеещи в домакинството. Отстъпката ще може да се ползва от септември. Общият размер на субсидиите възлиза на 250 милиона евро.

Пакетът съдържа „балансирана подкрепа за всички жители на Долна Австрия“ и създава „ясен стимул за пестене на енергия“, подчерта на пресконференция Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от австрийските медии. Освен това моделът внася „точност“ – условието за подпомагане е основното местожителство в провинцията към 1 юли. Доходът на домакинството, жилищната площ или доставчикът на енергия, от когото е закупена електроенергията, не са критерии за получаване на помощта.

Субсидия до 30 септември 2023 г.

Отправната точка за изчисляване на съответните облекчения за домакинствата е средното годишно потребление на електроенергия, прието от E-Control. За едночленно домакинство това са 1927 киловатчаса годишно, за двама души в домакинството – 3095 киловатчаса, а за трима – 4255 киловатчаса. Като се извади т.нар. енергоспестяващ тангенс от 20 % от средното потребление на домакинство, се получава допустимо количество електроенергия, подпомагано по 11 цента за киловатчас. Така моделът за подпомагане на домакинствата се превръща и в стимул за разумно използване и пестене на електроенергията.

Според изчисленията на експерти годишните икономии за едночленно домакинство са малко под 170 евро, за двама души в домакинството – 272 евро, а за трима – 374 евро. За петима души цената е 457 евро, а за всеки следващ човек се добавят 41,27 евро.

Подаване на заявления от 1 септември – отстъпки от 1 октомври

Най-късно от 1 септември ще може да се кандидатства за отстъпка от цената на електроенергията в Долна Австрия, а самата субсидия ще бъде начислявана от октовмри нататък.

Уреждането на плащанията ще се извърши съвместно с дружествата за доставка на енергия. Предвижда се приспадане директно от съответната сметка за електроенергия. Субсидията е ограничена във времето до 30 септември 2023 г. Мярката ще се финансира от потенциалните дивиденти на Landesbeteiligungsholding.

Що се отнася до обработката на субсидията, директорът на управителния съвет на EVN Стефан Шишковиц изрази увереност, че „ще бъдем в състояние да уредим тези кредити във възможно най-кратък срок“, тъй като има „стотици хиляди заявления“. Кредитите обикновено се превеждат на съответния доставчик на енергия на месечни вноски от октомври нататък. Ако доставчикът не участва в уреждането, както обикновено се предвижда, заявлението може да бъде подадено и директно до провинцията.

Икономистът Хелменщайн е убеден: „Отстъпката от цената на електроенергията в Долна Австрия може да осигури целенасочено и точно облекчение за хората в Долна Австрия. Освен това тази мярка е и „административно ефективна“, тъй като се осъществява по съществуващия канал на сметката за електроенергия.

Според Микъл-Лайтнер отстъпката от цената на електроенергията ще бъде обсъдена подробно на извънредното заседание на областното правителство наред с други антиинфлационни мерки, които все още не са споменати.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации