10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноКак да се справим с горещините

Как да се справим с горещините

-- Реклама --

Горещите летни дни са голямо предизвикателство за организма. Затова трябва да положим специални грижи, за да му помогнем да се справи с високите температури.

Ето какво съветват лекарите.

Пийте много негазирана вода, дори и да не сте жадни. Поддържайте тялото хидратирано.

Потенето през лятото обикновено се възприема като досадно зло. Въпреки това потта е необходима на тялото, за да регулира температурата си. Поемането на много течности улеснява работата на организма. Възрастните трябва да изпиват поне два литра дневно, за предпочитане равномерно разпределени през деня. Ако се потите много, можете да пиете два пъти повече. Умора, главоболие, дори топлинен удар са последиците от дехидратирането на тялото.

Макар и ледената напитка да е по-изкушаваща през лятото, на практика топлите или леко охладени напитки утоляват по-добре жаждата и не натоварват допълнително кръвообращението. В допълнение към минералната или чешмяната вода, подходящи напитки са разредените билкови чайове и разредените плодови сокове. Сладките, висококалорични напитки като лимонада и кола, алкохолните напитки, кафето и черният чай не са подходящи за утоляване на жаждата.

Съвет: Малко лимонов сок или стръкче мента в чашата придават на водата свеж вкус.

Освежавайте тялото си с хладни душове и студени компреси

Басейнът или езерото са идеалното място за разхлаждане. Не влизайте във водата бързо, а дайте време на тялото си да свикне с новата температура. Хладният душ също е много освежаващ. Водата обаче не трябва да е прекалено студена, защото в противен случай тялото ще се нагорещи още повече.

Избягвайте да сте на открито в най-големите горещини. Ходете на прохладни места.

По възможност не излизайте в следобедните часове между 12.00 и 18.00 ч. Ако все пак се налага, избирайте по-сенчести маршрути.

Носете свободни, светли и дишащи дрехи, шапки за глава и слънчеви очила

Тесните дрехи не позволяват на въздуха да достигне до кожата и отслабват охлаждащия ефект на изпотяването. По-подходящи са свободни ризи и блузи, както и свободни панталони и поли, изработени от естествени влакна като лен, памук или коприна и в светли, а не в тъмни цветове. С дрехи, които покриват малко кожа, не само рискувате да изгорите, но и слънцето нагрява повече тялото.

Яжте лека храна

Ако се вслушвате в тялото си, обикновено сами ще забележите: Когато температурите се повишат, апетитът за тежка и мазна храна намалява. Менюто трябва да включва плодове, салати и зеленчуци. Плодове и зеленчуци, които съдържат много вода – краставици, домати и пъпеши, допринасят за балансирания прием на течности. Млечните продукти като извара и кисело мляко също са особено вкусни в горещото време.

Освен за тялото, добре е да се погрижим и за охлаждането на помещенията, в които живеем или работим.

Ето и няколко съвета как да поддържате по-нормална температура в дома или офиса.

Правилно проветряване на дома и офиса

За да поддържате приятна прохлада в дома или офиса си, проветрявайте през нощта и рано сутрин. Щом навън стане по-топло, отколкото вътре, затворете прозорците. Ако прозорците са обърнати на юг, ролетните щори или щорите помагат да се предпазите от топлинното излъчване. Ако те са монтирани отвън, ефектът е значително по-голям, отколкото вътре.

Трик: Поставете парче плат, например тънка хавлиена кърпа, върху крилото на прозореца и го приберете при затваряне, така че стъклото на прозореца да бъде покрито отвън.

В спалнята прозорците също трябва да остават затворени през деня. Проветрете добре преди лягане.

Вентилатор

Вентилаторът в стаята не може да понижи температурата, но помага за нейното поддържане. Не насочвайте обаче въздушния поток директно към врата и главата си, защото в противен случай рискувате да се простудите и да стегнете мускулите си. Най-добре е вентилаторът да не работи непрекъснато, а само от време на време.

Не настройвайте климатиците на твърде ниски температури

Климатикът изглежда е идеалното решение срещу летните горещини. Въпреки това те не трябва да бъдат настроени на твърде ниска температура – не повече от 6 градуса по-ниска от външната температура и не по-студена от около 22 градуса. Климатикът също така създава постоянно движение на въздуха и позволява на потната кожа да се охлади бързо.

FEIA APP

Ако Вие или човек до Вас се почувства зле 

  • Главоболието, замаяността, гаденето и слабият пулс определено трябва да се приемат сериозно. Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда. Веднага отидете на хладно място.
  • Пийте вода или плодови сокове, за да се рехидратирате. 

________________________________________

Общопрактикуващи лекари с български език във Виена

Д-р Надежда Анастасова

Д-р Георги Трайков

Д-р Костадинка Лунд

_______________________________________

  • Консултирайте се с лекар, ако усетите необичайни симптоми или ако симптомите продължат. Ако член на семейството е с гореща и суха кожа и делириум, конвулсии и/или безсъзнание, обадете се незабавно на лекар или извикайте линейка. Докато чакате линейката, преместете пострадалия на хладно място и го сложете да легне с повдигнати крака и бедра, свалете дрехите и започнете външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините, продължително проветрявайте и мокрете кожата с вода с температура 25–30°C.
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации