3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАрх.Гергински: Кризата в строителния бранш може да отключи нови креативни решения

Арх.Гергински: Кризата в строителния бранш може да отключи нови креативни решения

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Финансова криза, бежанска криза, Ковид криза, промени в климата, сега войната в Украйна… Светът сякаш постоянно е в стрес да се справя с нови и нови проблеми. От месеци цените препускат отново стремглаво нагоре. С тях нараства и несигурността, която е и най-големият враг на бизнеса.

Строителният бранш е сред  сериозно засегнатите от настоящата криза. Спокойният период между 2015-2019 г., когато пазарът на имоти беше стабилен и се правеха планове за 2-3 години напред, вече е почти забравен. Търсенето на недвижими имоти продължава да бъде голямо и то не е  стимулирано само от Ковид или войната в Украйна. Още от 2018 г. се наблюдава по-малко предлагане на парцели, което води до ограничено строителство на нови обекти и съответно повишаване на цените. Едновременно с това обаче голямото количество проекти, започнати до 2018-2019 година, бяха пуснати на пазара миналата и тази година.

Затова и наемите засега не нарастват в съответствие с покупните цени и възвръщаемостта от инвестиция в недвижим имот спада. Ако през 2017 г. средната цена на наемите във Виена е била 12 евро на квадратен метър, към май 2022 тя е 15 евро на квадратен метър.

___________________

Зелени жилища за устойчиво живеене

Арх.Евгени Гергински: Нагласите на хората към  домовете им се променят

__________________

Кризисни предизвикателства

„Ковид кризата изправи строителите преди всичко пред проблеми с работната ръка и доставките.  В първите месеци много строителни работници се прибраха по родните си места, а затворените пристанища в Китай затрудниха силно доставчиците”, споделя архитект Евгени Гергински, съсобственик на архитектурно бюро HAWLIK GERGINSKI Architekten ZT GmbH. Тези проблеми постепенно бяха започнали да намаляват и въпреки трайно високите цени на енергията и суровините, строителната индустрия отчете първата половина на годината като успешна. Войната в Украйна и свързаната с нея допълнителна криза обаче влоши прогнозите за следващите месеци, ако не и години. Качващите се лихви от ЕЦБ ще натиснат спирачката при нови инвестиции, особено в частния сектор. Не е изключен дори спад на цените на жилищата в близко бъдеще.

„Ситуацията с поръчките в строителството за тази година е добра, но растящата инфлацията, лихвите, затруднените доставки на материали и енергия водят до несигурност, а оттам и до напрежение в бранша”, коментира още арх.Гергински. Докато увеличението на строителните цени от 2015 г. до 2020 г., т.е. в рамките на пет години, бе 12,5%, през 2021 г. само за една година то беше 6%. За 2022 цените се повишаха в първото тримесечие  с  11 %.

Най-засегнати от тази динамика са текущите обекти, при които се налага постоянно прекалкулиране на заложените разходи. „Вече няма цени, фиксирани за година-две напред. Офертите са валидни най-много до месец ”, обобщава актуалните специфики на строителния пазар арх.Гергински.

За съжаление част от проблемите в бранша идват и от спекулативните подходи на някои фирми, които водят до неоправдано покачване на цените.

_______________________________________________________________________

Арх. Евгени Гергински е един от двамата партньори в архитектурно бюро HAWLIK GERGINSKI Architekten ZT GmbH, водещо началото си още от 70-те години на миналия век. Бюрото има филиали в София и Перхтолсдорф и в него работят повече от 30 дипломирани инженери и архитекти.

Арх.Гергински е държавно упълномощен и заклет цивилен инженер (staatlich befugter und beeideter Ziviltechniker) и като такъв разполага с правомощия в сферата на недвижимите имоти.

За контакти ТУК

________________________________________________________________________

Малки и още по-малки

Конюктурата на търсенето в последната година не показва особени промени  – най-желани остават  малките апартаменти. 10 до 15 процента от строящите се в момента жилища са гарсониери, като тенденцията е да свият квадратурата си от 33-35 кв.м до 27-30 кв.м в зависимост от федералната провинция. За Виена важи долна граница от 30 кв. м на жилище, извън Виена е възможна и по- малка квадратура. Тристайните жилища вече рядко превишават 60-65 кв.м, а четиристайните – 75-80 кв.м. Изключенията тук са малки кооперации в по-скъпите райони.

Намаляването на жилищната площ идва в отговор не само на увеличения брой  малки домакинства, но преди всичко на повишените цени, които все по-малко хора могат да си позволят.

Бъдеще несигурно

Галопиращите цени и енергийната криза засягат плановете за саниране и строителството на нови общински жилища. В сравнение със свободния пазар общините се борят с горни прагове на приходите от наеми, които също ще претърпят покачване. Намаляването на поръчките ще доведе до спад в растежа на големите строителни фирми, а много от малките фирми на пазара може и да фалират. Основнията им проблем са започнатите преди половин година строежи на фиксирани цени, който трябва да задържат сега до края. Те самите обаче са принудени да купуват на актуални пазарни цени материалите.

Преминаването към алтернативни на газа системи на отопление в жилищата ще отнеме време като проблемите са не само в осигуряването на суровини и материали, но и в намирането на квалифицирана работна ръка за инсталациите им. В момента се чака по 6 месеца за доставка и монтаж на въздушни термопомпи.

Кризата като възможност

Арх.Гергински си позволява доза оптимизъм на фона на мрачните прогнози.

„В такива времена оцеляват най-добрите и креативните. В необичайни  условия се откриват нови технологии и по-гъвкави решения”, убеден е той.

Според него сега браншът има шанс да подобри и оптимизира някои процеси. В момента се чака повече от година, за да се получи одобрение за строеж като цялата процедура е изключително старомодна и тромава. Ако текущия пилотен проект на община Виена BRISE (Building Regulations Information for Submission Envolvement) за оптимизация и дигитализация на тези процеси се окаже успешен, то ще бъдат спестени месеци ценно време. Архитектурното бюро участва като едно от избраните офиси в развитието на BRISE.

„Трябва да използваме гъвкави и креативни конструктивни решения, за да се оптимизира използването на материалите”, убеден е арх.Гергински. В повторния шок в строителния сектор след Ковид кризата той вижда възможност индустрията да стане по-устойчива и оптимизирана. „Има начини при новите сгради топлинната енергия да се произвежда без употребата на невръзващаеми източници. Пазарът се ориентира вече в тази посока, но се изисква време. Години”. Използването на повече регионални доставчици на материали ще доведе и до намаляване на транспортните разходи. Всяка година Европейската комисия издава нови и нови строги мерки във сферата на устойчивостта и насочва финансите в тази посока.  

В дългосрочен план решения има. Въпросът е колко добре ще се справи пазарът с текущите проблеми.

Полезни адреси:

Маг.Павлина Рашкова – специалист по кредитиране на недвижими имоти в Bank Austria

Виктор Тончев – независим финансов и застрахователен консултант, кредитиране на недвижими имоти

UniLED – Вашият партньор в избора на LED осветление

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации