27.8 C
Виена
сряда, 17 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиенаВиена за ценители: Истории от Леополдщат - разходка с екскурзовод

  Виена за ценители: Истории от Леополдщат – разходка с екскурзовод

  Елате с нас, за да научите повече за историята на един от най-интересните виенски квартали Леополдщат

  -- Реклама --

  Вече повече от пет години с екскурзоводката Диана Пиперова разказваме за историята и културата на Виена. Много забележителности разгледахме заедно, много музеи посетихме, но все още не сме посветили отделна разходка на някой от виенските квартали. А те са море от история и истории, от красиви къщи и забележителни хора, които са ги обитавали или обитават в момента. Време е да излезем извън центъра и да се уверим, че диамантът „Виена“ има много фасети, че Виена излъчва чар от неподозирани досега места.

  И ето сега сме изправени пред ново предизвикателство – да се впуснем в изследване на микрокосмоса на един виенски квартал, да се вгледаме в старите сгради, да проучим историята им, да се запознаем с живота на обитателите им. След като сме посветили много разходки на Първи район, сега е логично да продължим с Втори.

  От Кармелитермаркт до Пратерщрасе

  Ще започнем нашата разходка от квартала на Кармелитите, пред едноименната църква, недалеч от неповторимия по своя чар пазар и само завъртайки се по часовниковата стрелка, вече ще може да споменем Йохан Щраус-баща и Зигмунд Фройд, да видим най-стария хотел на Виена, Борсата за селскостопански продукти и Болницата на милосърдните братя.

  Какво ще научим

  Ще разкажем защо Втори район се казва Леополдщат, защо старото му име означава „плаващ остров“, колко стара е улицата Таборщрасе, откъдето се отправяме на нашия откривателски тур, къде се е намирал най-старият мост над Дунава, защо Леополдщат и днес го наричат еврейския квартал, за какво голямо страдание разказват малките месингови блокчета по тротоарите, къде е роден големият австрийски драматург Артур Шницлер, какво общо има държавата Израел с Леополдщат, защо Нестройхоф се нарича така, къде е бил известният Карлтеатър, кога Пратерщрасе се е конкурирала с Кертнерщрасе, защо виенчани поръчали гондоли във Венеция, какво е общото между Пратера и филма „Казабланка“, не трябва ли виенското колело да се нарича лондонско колело, къде е „паметникът на закачалките“, кога във Виена движението е било „ляво“, къде се е намирал паметникът на Ротшилд, каква драматична история се крие зад четири бели колони…

  На още много „къде“, „кога“, „защо“, „какво“ ще потърсим отговор заедно с нашата любима екскурзоводка Диана Пиперова.

  Ще се постараем да не скучаете нито за миг с нас!

  Леополдщат, снимка Мартина Шопова-Янев

  Виена за ценители: Истории от Леополдщат (Втори район на Виена)

  Мястото на срещата – Кармелитенкирхе

  КОГА: 22 юли 2022 (петък) от 19.00 ч.

  КЪДЕ: Кармелитеркирхе (Pfarrkirche St. Josef )

  Karmeliterplatz, Виена 1020

  (U1, U4 спирка Schwedenplatz)

  Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

  Разходката ще бъде с продължителност около два часа и ще се проведе само при хубаво време.

  Предварително записване ТУК, на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е препоръчително! 

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации