16.9 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия и Германия подписаха споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката

Австрия и Германия подписаха споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек (Зелени) бе на официално еднодневно посещение в Австрия. Във вторник сутринта той посети австрийската министърка на енергетиката Леонор Гевеслер (Зелени) и подписаха съвместна декларация, според която двете страни ще си сътрудничат в случай на извънредна ситуация в енергетиката.

-- Реклама --

Австрия и Германия ще могат да разчитат на взаимна помощ в случай на спиране на енергийните доставки от Русия. За това се договориха Хабек и Гевеслер във Виена съобщиха австрийските медии. Двете страни ще се възползват от споразумението за солидарност при спешни случаи. „Нито една държава не може да оцелее сама в тази ситуация. Икономическа криза в Австрия не може да не се отрази на Германия и обратно – икономическа криза в Германия не може да не засегне Европа. „В момента всички в ЕС споделяме обща съдбата“, заяви германският министър на икономиката.

Австрийската министърка Гевеслер подчерта, че трябва да се насърчава независимостта от руските енергийни доставки, защото само тогава ще има сигурност.

Споразумение в три основни точки

Двамата министри обясниха трите основни пункта на съвместната декларация.

Първата точка се отнася до транзитните права: Австрия се снабдява от запад чрез германската мрежа, което трябва да се запази и в случай на недостиг на газ. Това е особено важно за Тирол и Форалберг, които се обслужват от немската газопроводна мрежа.

Вторият пункт се отнася до използването на съоръженията за съхранение на природен газ, особено на съоръжението за съхранение в Хайдах. Гевеслер обясни, че те са и „важен буфер за сигурността“ на части от Германия, поради което има двустранно споразумение за пълненето им.

Третата точка предвижда съвместни усилия за разнообразяване на доставките на газ. Благодарение на географското си положение Германия, за разлика от Австрия, има възможност за изграждане на терминали за втечнен природен газ (LNG). Съответно австрийските компании следва да бъдат насърчавани да участват в изграждането и експлоатацията на тези терминали.

Критики към предишната политика по отношение на Русия

Гевеслер и Хабек критикуваха и предишната политика на своите страни по отношение на Русия.

Според германския вицеканцлер още след анексирането на Крим  в нарушение на международното право курсът на Путин вече е бил ясен, но германската политика и бизнес и са останали твърде зависими от Русия. „Ние сме в подобна ситуация“, коментира Гевеслер.

Драстично повишаване на цените на газа

От януари до април стойността на вноса на газ от Русия в алпийската република рязко нарасна като стойност. По предварителни данни на статистическата служба на Австрия увеличението възлиза на плюс 215,5 % поради изключително високата цена на газа. Стойността на вноса по този начин нарасна до почти 3,1 млрд. евро. През първите четири месеца на предходната година тя възлизаше на малко под 982 млн. евро. Въпреки началото на санкциите, износът засега намалява съвсем леко – с 2,3% – до малко под 657 млн. евро.

В Германия ценовият скок е с плюс 33 процента

Според доклади на германски агенции вносът на Федерална република Германия от Русия също се е увеличил силно напоследък поради цените на газа. Само през май, по данни на Федералната статистическа служба, стойността им се е увеличила с почти 33% до 3,3 млрд. евро в сравнение с предходната година. От тях 1,9 млрд. евро са за газ (плюс 29%).

По отношение на обема обаче вносът продължава да намалява – с около 29% спрямо май 2021 г. Германският износ за Русия, от друга страна, се срина наполовина поради санкциите, наложени в резултат на войната в Украйна. През май те спаднаха с 50,9% до 1,1 млрд. евро в рамките на една година.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации