9.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПоловината австрийци са песимисти за бъдещето, сочи проучване

Половината австрийци са песимисти за бъдещето, сочи проучване

-- Реклама --

На въпроса дали са по-оптимистично или по-песимистично настроени по отношение на следващите дванадесет месеца, 50% от запитаните австрийци с право на глас отговарят, че са по-песимистично настроени – само 26% се обявяват за оптимисти; друга една четвърт от анкетираните не могат да преценят. Това сочат данните от седмичното проучване на дружество „Лазарсфелд“, проведено сред 1000 избиратели в Австрия.

Икономистът Евалд Новотни, бивш политик от SPÖ и бивш управител на Националната банка, коментира пред медиите резултатите от допитването така: „В икономиката очакванията са съществен елемент. Това, което ме тревожи, е огромният песимизъм, въпреки че в момента имаме добър икономически растеж. Нищо не е толкова опасно за инвестициите, колкото несигурността – има опасност от самоподсилваща се спирала надолу. „Всъщност опитът показва, че балансът между оптимизма и песимизма, измерван в проучванията, е добра прогностична сила за развитието на брутния вътрешен продукт.

Всеки запитан има свои собствени причини за песимизм, но от „Лазарсфелд” разглеждат по-конкретно два актуални въпроса – инфлацията и войната в Украйна.

Инфлацията като фактор за песимизма

73% от анкетираните твърдят, че инфлацията е по-забележима (39%) или по-слаба (34%) – особено силно са засегнати младите анкетирани, принадлежащи към средната класа, и избирателите на FPÖ. 64% казват, че ще намалят разходите си и ще харчат по-малко пари. Такива стъпки биха насърчили разделението на обществото.

Новотни смята, че е важно политиците да направят спешно ясни лидерски послания в смисъл „Да, това е криза, но ние можем да я овладеем”. Така Австрия при управлението на Бруно Крейски преминава през кризата от 70-те години на миналия век, която е предизвикана от скока на цените на петрола.

Бившият управител на австрийската национална банка препоръчва премахването на ДДС върху основните хранителни продукти. Сред някои икономисти това е доста спорен ход, включително и с оглед на лошия опит на Германия с намаляването на данъците върху горивата с цел да се осигури финансова помощ за най-бедните. Според Новотни подобно намаление на данъците би било положителен сигнал от страна на правителството, а прехвърлянето на намалението на цените може не само да бъде добре контролирано с оглед на високата концентрация на търговията върху три основни дружества, но дори може да бъде използвано от тези три търговски вериги като маркетингова мярка за повишаване на настроението, казва Новотни.

Несигурен поглед върху войната

Като втора причина за ширещия се в Австрия песимизъм „Лазарсфелд“ проучва отношението на австрийците към войната в Украйна. Има единодушие относно необходимостта да се спре руското настъпление в Украйна.

Почти две трети (63%) смятат, че спирането на руската агресия е много важна цел.

В същото време в момента съществува дълбок песимизъм по отношение на това дали изобщо това ще бъде възможно. 57% не вярват, че Украйна ще успее да спре руското нападение, въпреки широката подкрепа на западния алианс. „Просто се предполага, че Русия в крайна сметка ще издържи по-дълго на войната в Украйна“, се казва в проучването на Лазарсфелд.

При предходно проучване на обществените нагласи през февруари преди започване на войната 51% от имащите право на глас вече са били наясно, че военният конфликт вероятно ще доведе до тежка икономическа криза в Европа. В настоящето проучване това мнение се споделя вече от 65%. Само 15 процента вярват, че Украйна може да спечели войната в крайна сметка. И въпреки че 63% смятат, че Русия трябва да бъде спряна (само в електората на FPÖ това желание няма мнозинство), едва 18% се обявяват за това ЕС да подкрепи по-силно Украйна.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации