18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеС български хора в полите на Алпите бе закрита учебната година на българското училище „Орфей”

С български хора в полите на Алпите бе закрита учебната година на българското училище „Орфей”

-- Реклама --

За трета поредна година ученици, преподаватели, родители и гости се събраха в Раксендорф, за да закрият официално завършващата учебна година. Преди да се впуснат в летни игри и забави децата от Линц и филиала на школото в Кремс показаха какво са научили, какво са сътворили под ръководството на учителките по изобразително изкуство г-жа Филиз Караджа и г-жа Виолета Иванова през отминалите месеци и получиха дълго чаканите свидетелства.

Домакини на тържеството отново бяха семейство Миневски, които гостоприемно отвориха дома си за своите сънародници. 

Гостоприемство и родолюбие

Мария Миневска е ръководител на родителското дружество към филиала на училище „Орфей” в Кремс. В предходните години, когато обществените зали са затворени поради пандемията с Ковид, тя и съпругът ѝ Валентин, които са също и производители на био борчета предлагат годишното тържество на училището да се проведе на поляната пред къщата им в Раксендорф. Сбирката е толкова хубава, че всички единодушно решават да я повторят и вече трета година семейство Миневски се грижи не само за „сцената” на тържеството, но и за вкусната българска скара и курбана за здраве. За богатата трапеза допринасят и останалите родители, които носят домашно приготвени вкусотии. И ако първата година на двора в къщата се събират 50-60 човека, то сега гостите са вече близо сто.

Училищни успехи

Освен с успехи в усвояването на родния език, възпитаниците на училище „Орфей” се изявяват и като истински творци. Те изпълниха български песни, научени с помощта на учителката по музика Доня Иванова и съпругът ѝ Светломир Иванов и изпълниха рецитал подготвен от учителката по български език г-жа Мария Ласкова. 

Танцовата група омая присъстващите с пъстри български хора. Изложени бяха и рисунките, отличени на международния конкурс по рисуване на асоциацията „Санта София де Леванте” в Испания. Девет деца получиха и грамоти за наградените творби, което много зарадва техните преподавателки по изобразително изкуство.

Всички заедно

Благодарение на Силвия Граматикова за доброто настроение на гостите се грижеше с музика на живо оркестър „Александър”, който събира един македонец, един сърбин и трима австрийци, изпълняващи българска народна музика. 

Приятели на българското училище „Орфей” пристигнаха от Виена, Линц, Кремс, Раксендорф, Шпиц, за да уважат празника. Специален гост бе и заместник кметът на Раксендорф. 

Кауза „Локомат”

Празникът, свързан с толкова настроение и веселие, имаше и своята благотворителна мисия. Екипът на училището, воден от Мариета Ридъл и от 15 години председател на дружеството и директор на училище „Орфей”, избира за втора поредна година да подкрепи каузата на д-р Анелия Хохвартер „Локомат за България”. Наградените детски рисунки бяха подредени в специална изложба и всеки можеше да си закупи от тях. 

Не случайно след тържеството д-р Хохвартер споделя в профила си в социалните мрежи: „Различни етноси и народности, подкрепили деца, далеч от родината, търсещи и съхраняващи връзка с корените си. Благодаря на всички, които превърнаха този празник в заря на надеждата, че можем заедно, където и да сме по света”.

________________

Д-р Анелия Хохвартер: Мисия Локомат

_______________

Д-р Анелия Хохвартер и Мария Миневска

„Щастлива съм, че и тази година организирахме такъв чудесен български празник в полите на Алпите. Така успяхме да благодарим на децата за усилията, които полагаха през цялата учебна година, да им дадем поле за изява, а и да съберем българите от региона. Такива срещи са изключително зареждащи и важни”, сподели пред Меланж Булгарен Мариета Ридъл, която бе заедно с сем.Миневски организатор и водеща на тържеството.

За да остане празника един незабравим спомен, голям принос имаше и фотографката Александра Теер и хоби фотографа Христо Хатипски.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации