6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияНовият филм на Виктор Божинов "Бягство" пристига във Виена

Новият филм на Виктор Божинов „Бягство“ пристига във Виена

-- Реклама --

За разлика от предишните ленти на режисьора Виктор Божинов“ – „Възвишение“ и „Голата истина за група „Жигули“ филмът „Бягство“ е по-скоро психологически трилър.

Най-високото село в България на 1650 м надморска височина – Чамла събира шарена група ентусиасти в нещо като хипарска комуна. То се оказва и отправната точка, от която тръгват редица конфликти във филма, както и мястото за 13 минутна екшън сцена – най-дългата в историята на българското кино.

Сюжетът на филма разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими. Главният герой – Дани (Александър Кендеров) е връзката между тях. Той е почти на 18 години и трябва да реши как да живее занапред. Бягайки от строгия казармен ред и агресивност на наркокомуната, той попада в пъстрия, лежерен и изпълнен с музика свят на хипарите. Сблъсъкът е не само между поколенията, но и между толерантността и агресивността, между либералния и строго консервативния ред.

Филмът поставя актуалните проблеми за търпимостта и уважението, за заемането и защитаването на позиция предимно задавайки въпроси, до чийто отговори зрителите трябва сами да стигнат.

Сценаристката Диляна Манева коментира:

От самото начало го мислехме като конфликт на ценности, без да коментираме ценностите. Това на коя страна ще избереш да бъдеш става проблем, защото едната общност прибягва до агресия. Иначе двете общности колкото и да са различни, биха могли да съществуват всеки със своите ценности. Конфликтът става, когато едната реши да наложи своите ценности на другата.

„Бягство“ е по кината в България от 11 май. Във Вина пристига на 12 юни благодарение на Vienna Sunday Cinema.

Участват актьорите Александър Кендеров, който прави дебюта си в игралното кино, Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев.

Продуцeнти – Галина Тонева и Кирил Кирилов, ГАЛА ФИЛМ.
Режисьор – Виктор Божинов
Сценарий – Деляна Манева
Оператор – Антон Бакарски
Художник – Росица Бакева
Художник костюми – Мина Кайе
Композитор – Петър Дундаков и специалното участие на Лиса Джерард
Звукорежисьор – Михаил Дичев
Режисьор на монтажа – Нина Алтъпармакова

Прожекция на филма „Бягство“

КОГА: 12 юни 2022 от 13.00 ч.

КЪДЕ: Cine Center, Fleischmarkt 1, 1010 Виена

Език: Български и английски с български субтитри

Цена на билета: €10

Повече за събитието ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации