14.4 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоБългарияНай-старият младежки оркестър в Европа - детско-юношеска филхармония „Пионер” гостува във Виена

Най-старият младежки оркестър в Европа – детско-юношеска филхармония „Пионер” гостува във Виена

Младежка филхармония „Пионер“ ще изнесе концерти на 2 и 3 юли 2022 в рамките на турне под надслов „Отново във Виена“.

-- Реклама --

10 декември 1979 г. Залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Момчетата и момичетата от филхармония „Пионер” репетират за големия спектакъл по случай закриването на Международната година на детето. Заедно с техния диригент Влади Симеонов те са поканени на събитието лично от генералния секретар на ООН. Към тях се приближава човек, който повече от час наблюдава репетицията. Това е големият композитор, диригент и пианист Ленард Бърнстейн. Впечатлен от хармонията и професионализма на оркестра, той приема спонтанната покана на Симеонов да дирижира третата час на Седма симфония на Бетовен. Вместо палка използва обикновен молив, но това не пречи между него и децата мигновено да се създаде пленяваща химия и залата да бъде огласена от невероятно изпълнение. Впечатлен Бърнстейн пише: „Това не е пионерски оркестър. Това е върхът на цивилизацията”.

Ленард Бърнстайн с детско-юношеската филхармония „Пионер“ снимка архив Детско- юношеска филхармония “Пионер”

Това е само един от паметните епизоди в дългогодишната история на на един от най-известните детско-юношески оркестъри. Той е създаден през 1952 г., а името идва не от факта, че в него свирят пионерчета. Италианската преса определя състава като „пионер”, защото до този момент не е имало толкова добър оркестър, съставен от деца на възраст между 9 и 18 години.

По международните сцени и днес

Години наред филхармонията покорява международните сцени и се превръща в еталон за музикален професионализъм. След като през 2002 г. оркестърът е закрит, 2008 г. той е възстановен по инициатива на порасналите вече бивши членове. И днес момичетата и момчетата вече под ръководството на диригента Любомир Денев-син обират овациите на публиката по престижните сцени.

Отново във Виена

След отлагането на планирания през 2021 концерт поради ограниченията на ковид пандемията, този забележителен състав ще гостува във Виена в началото на юли по покана на културно сдружение „Лилавия лебед” и неговия председател д-р Александър Александров. В програмата на концертите да бъдат включени две световни премиери на съвременни композитори.

Програма на турнето

На 2 юли 2022 от 19.00 ч. е концертът в „Миноритенкирхе“. Вход – свободен.

На 3 юли като част от младежкия фестивал Suma Cum Laude оркестърът ще свири не само в „Златната зала“ на Музикферайн, но и в залата на Виенските момчета- МУТ.
В деня на концерта проф. Курт Шмид ще проведе уъркшоп с оркестъра под надслов „Барокът и модерното“. Той посвети и едно негово произведение на оркестъра, което също ще преживее своето първо изпълнение, наред с концерта за тромпет на диригента на оркестъра Любомир Денев-младши.
Акценти в турнето на оркестъра са партнъорството с програмата за талантливи деца в
Университет за музикални и драматични изкуства- Виена, и началото на една съвместна работа с водещия младежки оркестър на Австрия, както и партньорството с Оркестъра на Долна Австрия.

Следете турнето във Фейсбук ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации