8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразование30 години българско училище "Св.св.Кирил и Методий"-Виена

30 години българско училище „Св.св.Кирил и Методий“-Виена

-- Реклама --

30 години бележат зрелостта и успехите на едно училище, тръгнало от ентусиазма на шепа хора, водени от родолюбивото желание българчетата във Виена да продължат да учат родния си език.

Днес школото събира над 320 деца, разделени в предучилищни групи, начални и по-горни класове. Освен четмо и писмо на български език, те се запознават и с българските народни танци и традиции, история и обичаи.

С богата програма Българо-австрийското училище “Св. св. Кирил и Методий” ще отбележи своята 30-годишнина и Деня на славянската писменост и българската просвета. 

Кръгла маса на тема „Българските училища в чужбина – минало, настояще, бъдеще“.

На 27 май (петък) в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена ще се проведе кръгла маса на тема „Българските училища в чужбина – минало, настояще, бъдеще“. В нея ще се включат представители на Министерството на образованието и науката, представители на СУ и ПУ, училищни ръководители и учители от български неделни училища в чужбина. 

Директорът на училището д-р Ирина Владикова ще изнесе презентация на тема „30 години БУ Виена – минало, настояще, бъдеще“. Ирина Кулишева, училищен ръководител БУ „Зора“, Ричмънд, Вирджиния, САЩ ще говори за „Големите географски приключения на малките откриватели от училище „Зора“. „Субектната позиция на родителя в образователното пространство“ ще коментира проф. д-р Елена Събева, ръководител катедра Предучилищна педагогика в ПУ „Паисий Хилендарски“. „Училището на общността: една образователна иновация без край“ ще е във фокуса на вниманието на Силвия Николаева – професор по социална педагогика във Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование (ЦИИНО) към факултета. Предвидена е и презентация на представителите от МОН, както и дискусия на тема „Бъдеще сега. Най-добри практики в училищата в чужбина“. Ще бъдат обявени наградените в конкурса „По стъпките и примера на Паисий Хилендарски“ – Виена. 

Тържество „Аз, буки, веди – това е, млади хора, святото послание на нашите деди към вас“

Във втория ден от празника ще бъде поднесен венец пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. На 28 май (събота) от 11:00 ч. ще бъде внесено знамето на училището и ще прозвучи химна на Св. Кирил и Методий. С него ще бъде изпратен Випуск 2022. Ученици от 9 клас ще направят рецитал „Българино, знай своя род и език!“. Празникът предвижда още народни танци, театрална постановка „Страшно смешно и опасно“, а на финала ще има и изненада, обещават организаторите. 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации