19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАлександър Ван дер Белен ще се кандидатира за втори президентски мандат

Александър Ван дер Белен ще се кандидатира за втори президентски мандат

„Днес се чувствам по-добре подготвен за този пост, отколкото преди шест години”, каза австрийският президент в специално обръщение

-- Реклама --

Ще се кандидатира ли за втори мандат сегашният австрийски президент Александър Ван дер Белен? Този въпрос, който седмици наред витаеше из политическото пространство, най-после намери своя отговор в неделя, 22 май. Със специално видео в Tik Tok, а по-късно и в други социални медии, 78-годишният държавен глава обяви намерението си да удължи престоя си в Хофбург.

Защо втори мандат?

В понеделник сутринта той направи специално изявление, в което изложи мотивите си за кандидатурата и отговори на въпроси на журналисти. В изказването си действащият президент заяви: „Днес се чувствам по-добре подготвен за поста, отколкото преди шест години, когато бях сравнително млад.“

Един от термините, които правят впечатление в тази първа публична изява на кандидата, е „служене“. Той, Ван дер Белен, иска да служи на страната и народа. Той не само е „достатъчно възрастен за този пост“, но и има необходимия „житейски и професионален опит“.

_________________________

Александър Ван дер Белен е новият президент на Австрия

Австрия избра Александър Ван дер Белен и Европа си отдъхна

_________________________

Ван дер Белен отново напомни, че изминалите години „бяха изключително трудни“ и вероятно ще останат такива. Особено в такива неспокойни времена, каза той, е важно да не реагираме с чувства като „разочарование или цинизъм“, а с увереност. „Увереността е заразна”, подчерта той.

Ван дер Белен обърна специално внимание върху бъдещето на австрийската икономика. „Тя трябва да бъде по-силна, по-модерна и независима от тираните, които седят на газовия кран.“ Според него политиците трябва да са честни с хората, защото „ситуацията няма да се подобри бързо, икономиката ще пострада.“ Сега обаче по-силните в обществото трябва да се погрижат за по-слабите”.

В изказването на Ван дер Белен имаше и искрени лични моменти, споделяйки как се чувства самият той в тези кризисни времена. „В най-голямата суматоха в мен настъпва вътрешно спокойствие“. Той подчерта, че най-голямото му предимство е неговата независимост. „Аз лично не се нуждая от нищо и това ме прави напълно свободен. Мога да решавам свободно. Според моите знания и съвест.“

Светът е пълен с изненади

Във видеоклипа си от неделя Ван дер Белен се аргументира по подобен начин: „Трябва да обичате изненадите – никой не може да ви подготви за това, което ви очаква там.“ Той изтъкна, че вероятно никой не е очаквал всичко, което ще се случи през последните пет години. „Нека си признаем, че неща като случаят „Ибиса” днес са почти забравени“, каза той. „Живеем във време на преход – вече нищо не може да се приема за даденост и трябва да отстояваме това, което е важно за нас, всеки ден.“ Той се спря специално на последиците от пандемията върху обществото, както и на войната в Украйна. „Цената на свободата се плаща първо от украинския народ. Но и ние плащаме висока цена“, подчерта Ван дер Белен. „Разходите за енергия ще се увеличат, а икономическите жертви, направени заради санкциите срещу Русия, са „нашата цена за демокрацията“. В сянката на тези кризи се задълбочават проблемите с климата, затова е важно „да спасим планетата за нашите деца”.

Според него в момента Австрия се нуждае от „опит, спокойствие и независимост”.

Предизборна кампания

Вече като кандидат за президентския пост Ван дер Белен заяви, че не е време за шумно политическо шоу и се надява предизборната кампания през есента да е кратка и концентрирана. За него ще е чест и радост да служи още шест години на родината и на своите сънародници, затова и се надява да получи подкрепа от тях.

Ван дер Белен бе избран на поста след изборния маратон през 2016 г. – на 4 декември 2016 г. с 53,79% в балотаж срещу кандидата на FPÖ Норберт Хофер. Хофер няма да се кандидатира отново тази година, но обеща да го направи през 2028 г. След изтичането на втория му мандат Ван дер Белен няма да може да се кандидатира отново.

Конкурентите са все още неизвестни

От Народната партия, Социалистическата партия и Зелените вече обявиха, че няма да издигат свои партийни кандидатури. Все още не е ясно кой ще участва в президентската надпревара от страна на Партията на свободата. Не е изключено да се появат и други независими претенденти за поста.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации