32 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияНепознатата Виена: Разходка с екскурзовод по Виенската променада (Corso)

  Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод по Виенската променада (Corso)

  Елате с нас, за да се върнем към „златните години” на Виена и да научим повече не само за изисканите сгради по Ринга, но и за нравите и обичаите на виенската аристокрация от втората половина на 19 век

  -- Реклама --

  Думата „Corso“ (от италиански) има много значения – от корсиканец  до валутен курс. Ние обаче ще се спрем на значението «алея, главна улица». Защото след като през 1865 г. официално е бил открит разкошният булевард на Виена – Рингщрасе, (нищо че повечето от сградите, които познаваме и с които Виена се гордее, даже не са били започнати), човешката природа във вечната ѝ суета бързо е намерила поле за изява. «Да видиш и да бъдеш видян» е вечното правило в обществото. Всяка прослойка в амбициите си е търсила подражание на по-висшестоящата – обикновеното гражданство на новобогаташите, аристокрацията на парите  – на старата родова аристокрация.

  По стъпките на виенската аристокрация

  Рингът в отсечката си от Шварценбергплац до Дворцовата опера е бил точно мястото на този виенски «панаир на суетата». Там са си давали среща богатите и красивите. Обикновените хора се радвали да могат да се «докоснат» до тях. А когато, макар и много рядко, се случвало самият император да слезе за малко от каретата си и да се смеси с верноподаниците си, настъпвал  върхът на всички изживявания на множеството.

  За жалост няма машина на времето, за да се върнем сто и петдесет години назад, но са останали много статии, мемоари, снимки, «живи фотографии» от онази «златна» ера на Виена. Те и главното, нашата фантазия, ни помогат да усетим пулса на онова време, шума на красивите рокли, блясъка на мундирите, трепкането на мигли, дискретно разменените усмивки…

  Какво ще видим

  С разказа си за  красивите дворци и кафенета по виенската променада, покрай които съвременниците на Франц Йосиф и Сиси са се разхождали, за навиците и тоалетите им, ще Ви въведем в неповторимата империална атмосфера на Виена от втората половина на 19-ти век.

  Ще започнем  от кафенето Шварценберг и двореца Вюртемберг – днешния хотел «Империал», ще преминем покрай първия хотел на Рингщрасе – Грандхотел и двореца, където някога е живяла «приятелката» на Франц Йосиф – актрисата Катарина Шрат, за да стигнем до Дворцовата опера с хотел «Бристол» и двореца на двамата братя Тодеско до нея и хотел «Сахер» зад нея, все места с голяма концентрация на светски живот.

  Тъй като нищо човешко не им е било чуждо и на представителите на висшето общество от онова време, ще гарнираме разкази си с пикантни истории и анекдоти.

  Заповядайте с нас на разходка назад във времето, когато Виена е била ако не «пъпът» на света, то поне пъпът на една голяма и стара империя. С нас отново ще бъде екскурзоводката Диана Пиперова, която с разкази и снимки ще ни върне назад във времето.

  Заинтригувани ли сте? Вижте кога и къде

  Тогава ви очакваме на 5 юни, неделя. Ще се срещнем на пред кафе „Шварценберг“ в 11.00 и 14.30 ч. и ще направим заедно едно пътуване из историята на Виена, за да научим миналото на известните сгради и да се запознаем отблизо с аристокрацията на австрийската столица.

  Записване за участие ТУК

  Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод по Виенската променада (Corso)

  Мястото на срещата: Кафе „Шварценберг“

  КОГА: 5 юни, неделя, 2022 г. от 11.00 и 14.30 ч.

  КЪДЕ: Кафе „Шварценберг“, Kärntner Ring 17, 1010 Виена

  (трамваи D, 1, 2 и 71 до Schwarzenbergplatz)

  Как да стигнето до мястото на срещата с градски транспорт ТУК

  Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

  За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки –2 евро).

  За студенти – 10 евро

  Предварително записване ТУК или на имейл diana.piperova@gmx.net и на телефон 0650 5311792  е задължително!

  Маршрутът е лек и подходящ за хора за двигателни затруднения.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации