6.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНеясното бъдеще на европейската икономика

Неясното бъдеще на европейската икономика

Анализ на актуалната икономическа ситуация и възможностите за инвестиции от екипа на Viktor Tonchev & Partner

-- Реклама --

Текст Виктор Тончев и Павел Жегов

Viktor Tonchev & Partner

Неяснота и несигурност. Това са двете най-очевидни характеристики на европейската икономика в момента, която още преди да се е възстановила от последиците от Ковид пандемията, се оказа изправена пред нови предизвикателства, породени от войната в Украйна.

Неяснота около цени, суровини, доставки на газ, производство влияе както на настроенията и очакванията на хората, така и на инвестициите. Наблюдава се динамичност и при стратегиите за инвестиране – от една страна преминаване към по-консервативни продукти, но и обратната – инвестиции с цел спекулация и бърза печалба. Раздвижване се наблюдава и в спестяванията. В очакване на нарастване на разходите (за ток, горива, хранителни и нехранителни стоки) хората увеличават спестяванията си въпреки ниските и дори негативни лихви по депозитите. Статистиката (Yougov, Assenagon) обаче показва, че само малка част от домакинствата разчитат на депозити:

  • Злато – 28%
  • Недвижими имоти – 25.5%                                                           
  • Инвестиционни фондове – 19,5%
  • Банкови депозити – 10%
  • Криптовалута – 7%                              
  • Облигации – 4,5%
  • Нямам представа – 28%

Тeзи данни показват ясно, че хората са разбрали, че няма голям смисъл да разчитат на депозити, когато предлаганата им лихва е осезаемо по-малка от инфлацията.

Инвестиции – добре, но в какво?

Високите нива на задлъжнялост отблъскват частните инвеститори от държавните облигации. От друга страна криптовалутите бележат сериозен ръст през последните години. Възможно е тази тенденция от последните няколко години да се дължи на появата на множество трейдърски и инвестиционни платформи за акции, фондове и криптовалути, които значително увеличиха делa на частните инвеститори в световните фондови борси. Това стана възможно и поради опцията да се закупи част от акция – т.е. тези платформи, леснодостъпни и от телефон позволяват да се инвестира дори с минимална сума от няколко евро.

В крайна сметка, големите печеливши в доверието на хората са ценните метали и недвижимите имоти.

____________________

Виктор Тончев: Как да оптимизираме финансите си по време на икономическа криза

___________________

Голямата изненада е, че близо 1/3 от хората не са наясно в какво предпочитат да инвестират, което показва нуждата от информация за разяснение на разликите и спецификите на отделните инструменти. По-малкото възможности за лични срещи с експерти в последните две години вероятно допринасят за сегашното състояние на неориентираност. Въпреки редицата удобства, които предлагат, изглежда онлайн консултациите все още не са набрали достатъчна популярност сред желаещите да се научат да инвестират правилно.

Липсата на предпочитания може да се дължи и на необичайния пазар, в който се намираме. Цените на имотите не могат да бъдат ясно предвидени, цените на акциите възстановиха рекордно бързо нивата си от преди пандемията, финансовите стимули влияят на цените и не може с точност да се определи кога пазарът ще претърпи промени. Криптовалутите пък са сравнително нови и неясни за повечето хора. Незнанието и несигурността около тях са причина те все още да бъдат избягвани от мнозинството, макар и интересът към тях да се засилва. С други думи неяснотите относно краткосрочното бъдеще пораждат недоверие и несигурност и към инструментите за инвестиции.

Доходи и цени

Според експерти се наблюдава спирала между покачването на доходите и поскъпването на цените в последно време и се очаква тази тенденция да се запази още известно време. Хората, от друга страна, все повече свикват с тази мисъл. Тези от тях, които очакват покачване на цените, се стремят да купуват по-рано или при първа възможност. Спецификата в такъв случай не е в поскъпването на цените, защото това е очаквано, а в това, че се получава дефицит на стоките поради бързото им изкупуване или забавяне на доставките.

Разбира се, не рядко става въпрос и за спекула и всяване на смут (пример – тоалетната хартия в началото на пандемията, олиото, брашното). На практика не се очаква значителен смут в потреблението, въпреки че някои хора се плашат от потенциално повторение на събитията в Германия преди сто години или тези в Югославия или България преди 30 години. Инфлацията сега в Австрия е около 6-7% (на годишна база). За сравнение в периода 2007-2012, който повечето хора си спомнят, тя е достигала до около 4%. Очаква се ЕЦБ да предприеме процедури, които целят стабилизирането ѝ в разумни граници. Вече се обсъждат и конкретни мерки в Австрия за противодействие на повишаването на цените (намаляване на ДДС, акцизи и субсидии).

Игра на лихви

Инфлацията и покачването на цените може да се регулира и с повишаването на лихвите по кредитите от банките. Ако лихвите се покачат, търсенето ще се намали и съответно цените ще се стабилизират, както и обемът на стоките в обръщение ще се нормализира спрямо търсенето. Нива от 2,3% лихва на средно европейско ниво се смятат за проблемни за Европа. В такъв случай Европейската централна банка е с „вързани ръце“ (спрямо задлъжнелите страни в ЕС), което не позволява сериозно повишаване на лихвите. Това означава, че трябва да се подготвим за по-дълъг период на ‚,негативна лихва‘‘ (лихви по кредити/спрямо поскъпването на цените).

В заключение ще кажем, че за близко и средносрочно бъдеще е по-важно човек сам за себе си да намери най-подходящия начин да противодейства на ситуацията – било то чрез инвестиране на спестяванията си и/или избор на алтернативни продукти в ежедневието си. Покупателната способност ще намалява, но не е задължително количеството на консумация да намалее. Съответно трябва всеки да прецени дали ще може да поддържа стандарта си на живот, и ако не – от какво може да се лиши. 

В крайна сметка това ще е един временен период, и както винаги е било в исторически план, нещата ще се стабилизират.

За лична консултация по финансови и застрахователни въпроси може да се свържете с екипа на Тончев и партнер

Контакти:

Адрес: Paulanergasse 15/12, 1040 Wien

Тел. 0676 733 53 92

Имейл: office@tonchev-partner.at

Уебсайтwww.tonchev-partner.at

Възможни са консултации по WhatsApp, Zoom, Skype.

________________

Още по темата:

Финансови съвети за малки и големи: По колко джобни пари да даваме на детето?

Финансови съвети за малки и големи: Как да обясним на детето какво са парите?

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации