7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияФинансови съвети за малки и големи: По колко джобни пари да даваме...

Финансови съвети за малки и големи: По колко джобни пари да даваме на детето?

Независимият финансов и застрахователен консултант Виктор Тончев ни помага да обясним на малчуганите как да спестяват

-- Реклама --

Тръгването на училище обикновено е моментът, от който повечето родители започват да дават джобни пари на децата си. Тази първа и много важна стъпка в изграждането на самостоятелността на малкия човек, повдига и въпроса – по колко пари да даваме на ден/седмица/месец.

Сумата  зависи от възрастта на детето

Когато определяме по колко пари да даваме на детето си, е важно да намерим златната среда. Ако прекалим, рискуваме малчуганите да започнат да приемат парите за даденост, но ако им дадем прекалено малко, то те ще се чувстват некомфортно сред останалите. Колко точно да давате на детето си зависи от вашите възможности и какви нужди има то.

Модерните технологии дават въможност да автоматизираме превода на пари на седмична или дневна база, и също така позволяват да задавате различни лимити.

____________________________

Финансови съвети за малки и големи: Как да обясним на детето какво са парите?

____________________________

Дали ще давате джобните на седмица или на месец е индивидуално решение. Според някои експерти за деца между 6 и 12 години е подходящо парите да се разпределят на седмична база, докато за тинейджърите – на месечна. Размерът на сумата зависи и от възрастта – ако 5 евро на седмица могат да са достатъчно за шестгодишните, то за 16-годишните са нужни около 60-80 евро на месец.

За харчене или за спестяване

Тези първи суми пари, които детето получава, са чудесен повод  да го научите как да разполага с финансите си, например да планира разходите си за седмицата, колкото и минимални да са те. В случая е добре то да разбере, че ако изхарчи всичките си пари предварително,  трябва да изчака чак до следващата „заплата“, което би могло да ги поставило в неудобно положение.

По принцип децата обичат да спестяват и с удоволствие пълнят касичката си.

Някои експерти препоръчват родителите да учат малчуганите как и защо да спестяват под формата на игра. Добър пример е детето всяка седмица да заделя част от джобните си и ако в края на месеца успее да спести предварително определена сума, то родителите да я удвоят.

Можем да обобщим, че и за малки, и за големи, търпението и правилният разчет на бюджета водят до по-добри резултати. Давайте повече от себе си, за да може да получите повече.

За безплатна консултация за видовете спестявания може да се свържете с Виктор Тончев. Контакти ще намерите на уебсайт Tonchev-partner.at

Виктор Тончев е независим финансов и застрахователен консултант и специалист по ипотечни кредити за частни лица. Той има повече от десет години опит в областта на финансите, застраховките, банките, счетоводството. Предлага на своите клиенти безплатно широк спектър услуги в сферата на банковите трансакции, инвестициите, спестовните фондове, пенсионни, здравни и детски застраховки, анализ и оптимизиране на разходите.

За контакти ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации